Jabłka w karmelu
Antonówki, papierówki, kosztele, malinówki… W naszych sadach drzewa się od nich uginają. Jeśli jeszcze ich nie przetwarzałaś, może uda się w tym roku.

Składniki
- 3 kg antonówek
- 1 kg cukru (mniej, gdy jabłka są słodkie)
- 1 cytryna
- 2-3 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Wsyp do garnka i zasyp cukrem. Wstrząśnij i odstaw na całą noc, by puściły sok.
2. Odlej do garnuszka sok i go zagotuj. Powstanie z niego bursztynowy syrop. Resztę jabłek zagotuj - krótko, wystarczy, że zaczną wrzeć. Wtedy dodaj skórkę otartą z wyszorowanej cytryny i wyciśnij sok. Wsyp cynamon i wymieszaj.
3. Gorące jabłka nakładaj do słoiczków (zostaw 2 cm przestrzeni od góry) i zalewaj syropem. Zakręć.
Zobacz także: