Jabłka zapiekane
Jeśli chcesz poczuć słodki zapach jesieni w Twoim domu, najlepszym sposobem będzie przyrządzenie jabłek pieczonych.
Składniki
- 4 jabłka
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru pudru
- 1–2 łyżki mąki
- pół szklanki mleka
- skórka otarta z niedużej cytryny
- cukier waniliowy
- masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim owoce.
2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek dajemy mąkę, mleko, skórkę otartą z cytryny, pianę z białek, mieszamy. Powstałą masą zalewamy jabłka i zapiekamy kilkanaście minut w 180ºC. Po upieczeniu całość posypujemy cukrem waniliowym.
Zobacz także: