Reklama

Jabłka zapiekane

Jeśli chcesz poczuć słodki zapach jesieni w Twoim domu, najlepszym sposobem będzie przyrządzenie jabłek pieczonych.

Składniki

  • 4 jabłka
  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1–2 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka
  • skórka otarta z niedużej cytryny
  • cukier waniliowy
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim owoce. 

2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek dajemy mąkę, mleko, skórkę otartą z cytryny, pianę z białek, mieszamy. Powstałą masą zalewamy jabłka i zapiekamy kilkanaście minut w 180ºC. Po upieczeniu całość posypujemy cukrem waniliowym.

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy