Jabłkowo-jogurtowa tarta z jeżynami i jagodami
Pyszne ciasto z owocami sezonowymi.
Składniki:
Kruchy spód:
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
Szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:
300 g jogurtu naturalnego
100 g cukru
50 g mąki
3 jajka
2 jabłka
Garść jeżyn
Garść jagód
Wszystkie składniki spodu z wyjątkiem jajka połączyć i zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać jajko. Cisto chłodzić w lodówce około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 25-30 cm.
Nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Wszystkie składniki nadzienia z wyjątkiem owoców zmiksować i wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone na plasterki, jeżyny i jagody.
Piec 30-35 minut (aż zacznie się rumienić) w temperaturze 180 st. C.