Reklama

Jaglane knedle ze śliwkami

Słodycze niewątpliwie poprawiają humor. Człowiek od razu staje się radośniejszy, bardziej skłonny do rozmów, żartów i uśmiechów. Słodycz rozwiązuje rodzinne spory i leczy złamane serca. Radość ma smak, słodki smak. Taki jak smak wspólnie zjadanych knedli. Tak łapczywie, że jeszcze gorące parzą język…

Składniki

  • 300 g surowej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki skrobi z tapioki
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 15 dojrzałych śliwek, pozbawionych pestki
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki ksylitolu

Składniki na korzenny jogurt roślinny:

  • 300 ml jogurtu roślinnego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • duża szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Składniki na karmelizowane migdały:

  • garść migdałów
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • duża szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Dodatkowo: świeży tymianek

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotuję. Do przestudzonej kaszy dodaję mąki, 1 łyżkę ksylitolu oraz sól i blenduję na gładką masę.

Z gotowej masy zwilżonymi dłońmi odrywam po kawałku ciasta i na oprószonej obficie mąką stolnicy formuję płaskie krążki. Do środka wkładam śliwkę. W miejsce po pestce wsypuję ½ łyżeczki ksylitolu i odrobinę cynamonu. Dokładnie zlepiam brzegi i formuję kulkę, obtaczając ją w mące.

Gotowe knedle wrzucam partiami do osolonego wrzątku. Gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia (czas zależy od wielkości klusek). Podaję z dodatkiem korzennego jogurtu roślinnego i karmelizowanych migdałów. Całość posypuję świeżym tymiankiem.

Reklama

Korzenny jogurt roślinny:

1  Wszystkie składniki dokładnie mieszam.


Karmelizowane migdały:

1  Na rozgrzany olej wrzucam pokrojone migdały. Dodaję syrop klonowy i cynamon. Mieszam i chwilę podsmażam, dopóki sos nie zgęstnieje, a migdały się lekko nie zrumienią.

Przepis pochodzi z książki Iny Rybarczyk "Łowcy smaków"

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: knedle
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy