Reklama

Jagnięcina z grilla

Szaszłyki z piekarnika to dobry pomysł na niedzielny obiad. Kombinacji smakowych jest niezliczona ilość, a efekt ostateczny zależy tylko i wyłącznie od Twojej kreatywności.

Składniki

  • 80 dag jagnięciny
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sok z cytryny
  • po 1/2 łyżeczki cukru i musztardy
  • 100 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu mięsnego
  • pieprz i sól
  • cebula
  • oliwa
  • plasterki cebuli do przybrania

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj i pokrój na 3 centymetrowe kawałki. 

2. Z soku z cytryny, cukru, musztardy, pieprzu, rozmarynu i posiekanego czosnku zrób marynatę. Zanurz w niej kawałki mięsa i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie odsącz z marynaty i ponadziewaj na zmoczone w wodzie patyczki. 

3. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C, przez 20 minut. 

4. Na powstałym tłuszczu podduś pokrojoną cebulę. Wlej wino, zagotuj i dolej bulion, przypraw, włóż mięso i gotuj, aż sos odparuje. Podawaj z surową cebulą 

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy