Jagnięcina z grilla
Szaszłyki z piekarnika to dobry pomysł na niedzielny obiad. Kombinacji smakowych jest niezliczona ilość, a efekt ostateczny zależy tylko i wyłącznie od Twojej kreatywności.
Składniki
- 80 dag jagnięciny
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- sok z cytryny
- po 1/2 łyżeczki cukru i musztardy
- 100 ml czerwonego wina
- 200 ml bulionu mięsnego
- pieprz i sól
- cebula
- oliwa
- plasterki cebuli do przybrania
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj i pokrój na 3 centymetrowe kawałki.
2. Z soku z cytryny, cukru, musztardy, pieprzu, rozmarynu i posiekanego czosnku zrób marynatę. Zanurz w niej kawałki mięsa i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie odsącz z marynaty i ponadziewaj na zmoczone w wodzie patyczki.
3. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C, przez 20 minut.
4. Na powstałym tłuszczu podduś pokrojoną cebulę. Wlej wino, zagotuj i dolej bulion, przypraw, włóż mięso i gotuj, aż sos odparuje. Podawaj z surową cebulą