Jajka faszerowane guacamole

Efektowna przekąska w kilka chwil? Polecamy pomysł na jajka faszerowane guacamole- goście będą zachwyceni!

Jeśli faszerowanych jajek nie zamierzasz podawać od razu, farsz przechowaj osobno- inaczej zafarbuje białka
Jeśli faszerowanych jajek nie zamierzasz podawać od razu, farsz przechowaj osobno- inaczej zafarbuje białka123RF/PICSEL

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 4 gałązki świeżej kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Przekroić wzdłuż na pół wyjąć żółtka, rozgnieść. 

2. Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać i rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z cytryny i dodać do żółtek. Dodać zmiażdżony czosnek, posiekane: cebulę, chili, kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę, odsączyć z soku. Dodać do pasty, delikatnie wymieszać. 

3. Białka wypełnić farszem, na wierzchu ułożyć małe kawałki usmażonego boczku.

Zobacz także:

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?