Łagodzi wzdęcia i wspiera pracę nerek. Dodawaj do posiłków każdego dnia
Natka pietruszki to niepozorne ziele, które kryje w sobie wielką moc. Chętnie dodajemy ją do zup i dań głównych, ale często traktujemy ją jako dekorację. Tymczasem ta znana od starożytności przyprawa zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych i rewelacyjnie wpływa na organizm. Dietetycy i lekarze szczególnie polecają ją osobom zmagającym się z dolegliwościami trawiennymi. Sprawdź, dlaczego warto jak najczęściej używać natki pietruszki.

Spis treści:
Natka pietruszki idealna na problemy z trawieniem
Natka zawiera spore ilości błonnika, a także olejki eteryczne, które łagodzą wzdęcia i objawy niestrawności. Świetnie reguluje pracę jelit, a do tego pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci. Nie bez przyczyny instynktownie dodajemy ją do tłustych i bardziej ciężkostrawnych dań z mięsem.
Natka pietruszki działa przeciwzapalnie
Natka pietruszki jest też bogatym źródłem chlorofilu, witaminy C oraz flawonoidów, które wykazują silne właściwości przeciwzapalne. Nie tylko je niwelują, ale też opóźniają procesy starzenia się, a nawet zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Dzięki temu dieta bogata w zioła może chronić przed miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym czy cukrzycą typu 2. Eksperci podkreślają, że schorzenia wywołane przewlekłymi stanami zapalnymi odpowiadają za połowę przedwczesnych zgonów w krajach rozwiniętych.
Natka pietruszki wzmacnia kości, serce i nerki
Natka jest też naturalnym wsparciem dla nerek. Ma silne właściwości moczopędne, dzięki czemu stymuluje organizm do wydalania toksyn i oczyszczania narządów. Pomaga też pozbyć się z ciała nadmiaru sodu, co jest kluczowe dla zdrowia układu moczowego i sercowo-naczyniowego. W natce pietruszki znajdują się też witaminy i minerały cenne dla zdrowia kości i stawów. Jej regularne spożywanie może łagodzić objawy artretyzmu i zwyrodnienia stawów, a także bóle mięśniowe.
Natka pietruszki wzmacnia odporność i poprawia kondycję cery
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C natka wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Uszczelnia też naczynia krwionośne i pomaga zwalczać szkodliwe drobnoustroje. Ma też zbawienny wpływ na kondycję skóry. Przede wszystkim wspiera usuwanie wolnych rodników, które odpowiadają za procesy starzenia się. Niweluje też stany zapalne i pomaga zwalczyć niedoskonałości cery, takie jak trądzik.

Zastosowania natki pietruszki
Natkę najlepiej dodawać do wszystkich zup i dań mięsnych. Będzie też idealnym składnikiem sałatek warzywnych, surówek czy jajecznicy. Warto przyrządzać na jej bazie pasty kanapkowe, a także lecznicze napary.
