Jajka pod paprykową pierzynką

Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto zjeść treściwe śniadanie. Domowa szakszuka zapewni ci energię na cały dzień!

Gdy temperatury spadają, coraz chętniej sięgamy po rozgrzewające dania z aromatycznymi i pikantnymi przyprawami
Gdy temperatury spadają, coraz chętniej sięgamy po rozgrzewające dania z aromatycznymi i pikantnymi przyprawami123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 jaja
  • 3 czerwone papryki pokrojone w paseczki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • cebula
  • garść zielonych oliwek pokrojonych w grube talarki
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 25 dag odsączonej czerwonej fasoli z puszki
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki kminku
  • po łyżeczce papryki zwykłej i wędzonej
  • oliwa
  • kilka kropli tabasco
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż czosnek, pokrojoną w plasterki cebulę i papryki.

2. Po 5 minutach dodaj przecier pomidorowy, fasolę, kminek, papryki, przyprawy, tabasco i oliwki. Wszystko delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić fasoli. Smaż na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Na wierzch wbij jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smaż kilka minut, aż się zetną.

4. Danie podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także:

Tost francuski z wędzonym łososiem i jajkiem w koszulceStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas