Reklama

Jajka w marynacie buraczkowej

Wykwintna przekąska i ozdoba stołu.


Składniki

  • 9 jaj
  • 1 burak
  • 350 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • 80 g cukru
  • Szczypta soli
  • Po 5 ziaren czarnego pieprzu i jałowca
  • 2 liście laurowe

  Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek.

  Burak obierz i pokrój w kostkę. Umieść w rondelku i dodaj pozostałe składniki (oprócz jajek). Zagotuj marynatę. Kiedy cukier i sól się rozpuszczą, skręć ogień i odstaw płyn, aby ostygł.

W wyparzonym słoiku umieść jajka i zalej marynatą tak, aby nie wystawały ponad powierzchnię. Po 12 dniach są gotowe do spożycia, ale najlepszy smak osiągną po trzech.

Czytaj też: Sześć sekretów gotowania buraków

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy