Jajka w sosie pomidorowo-paprykowym

Pyszne śniadanie
Pyszne śniadanie123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 duże pomidory malinowe
  • 8 dużych jajek
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego, słodkiej papryki, kolendry

1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wykrój szypułki. Miąższ pokrój w kosteczkę.

2. Umyj i oczyść papryki. Przekrój na pół, usuń nasiona. Pokrój na nieduże kawałki.

3. Rozgrzej oliwę i podsmaż  na niej paprykę i pomidory. Dorzuć obrany i posiekany czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili. Oprósz solą, pieprzem, mieloną papryką, kolendrą  i kminem rzymskim. Smaż, mieszając, aż warzywa się zarumienią. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj.

4. Zmniejsz ogień i wbij jajka. Przykryj i duś wszystko przez około minutę, aż białka się zetną. Podawaj posypane posiekaną natką.

Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności
+11
Jajka po benedyktyńskuStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?