Jajka w sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki
- 4 duże pomidory malinowe
- 8 dużych jajek
- 2 czerwone papryki
- 1/2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- szczypta mielonego kminu rzymskiego, słodkiej papryki, kolendry
1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wykrój szypułki. Miąższ pokrój w kosteczkę.
2. Umyj i oczyść papryki. Przekrój na pół, usuń nasiona. Pokrój na nieduże kawałki.
3. Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej paprykę i pomidory. Dorzuć obrany i posiekany czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili. Oprósz solą, pieprzem, mieloną papryką, kolendrą i kminem rzymskim. Smaż, mieszając, aż warzywa się zarumienią. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
4. Zmniejsz ogień i wbij jajka. Przykryj i duś wszystko przez około minutę, aż białka się zetną. Podawaj posypane posiekaną natką.
Jak elegancko zaprezentować danie na talerzu?
Smak ma ogromne znaczenie, ale od dawna wiadomo, że jemy również oczyma. Właśnie dlatego szefowie kuchni w najlepszych restauracjach dbają nie tylko o to, by potrawy były pyszne, ale układają je na talerzach z artystyczną kreatywnością i zegarmistrzowską precyzją. Warto zainspirować się ich pracami i wypracować własny styl.














