Reklama

Jajka z wyspy Anglesey

To walijskie danie jest idealnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.

Składniki

  • Puree z ok. pół kilograma ziemniaków (może być z poprzedniego dnia)
  • 30 g masła
  • 2 pory
  • Szklanka mleka
  • Łyżka mąki
  • 100 g tartego sera żółtego (najlepiej cheddar)
  • 4 jajka na twardo
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki do posypania

Pokrój pory na cienkie plasterki i zeszklij na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Dodaj mąkę i przesmaż dwie minuty. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Dodaj połowę sera. Gotuj na niewielkim ogniu przez 5 minut cały czas mieszając. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Nałóż warstwę ziemniaków, rozmieść jajka i zalej przygotowanym sosem. Trzy łyżki bułki tartej wymieszaj z pozostałym serem i posyp potrawę. Zapiekaj w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy