Jajka zapiekane w awokado

Zamiast tradycyjnej jajecznicy proponujemy inne śniadania z jajkiem w roli głównej. Smaczne, sycące i odżywcze.

Czas na śniadaniową odmianę- jajka zapiekane w awokado
Czas na śniadaniową odmianę- jajka zapiekane w awokado123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 małe jajka
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 plastry bekonu
  • kromka białego chleba
  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Awokado przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż na blasze.

2. Na łyżce oliwy podsmaż pokrojoną w małą kostkę kromkę chleba. Połóż grzanki na awokado, a na nich trochę masła. Oprósz solą i pieprzem, a następnie wbij we wgłębienia jajka.

3. Na jajkach ułóż pokrojony bekon.

4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wstaw blachę z awokado i piecz przez 13-15 minut. Oprósz solą i posyp szczypiorkiem.

Zobacz także:

Gotowane jajko z paluszkami tostowymiStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas