Reklama

Jajko zapiekane z kaszą gryczaną i szpinakiem

Masz dosyć śniadaniowej rutyny? Wypróbuj prosty przepis na sycącą zapiekankę z jajkiem.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 5 jajek
  • 200 g szpinaku
  • 5 pieczarek
  • 4 łyżki żółtego sera light
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

1. Odrobiną masła posmaruj cztery naczynia do zapiekania. 

2. Na reszcie masła podsmaż obrane i pokrojone pieczarki oraz szpinak. Warzywa dodaj do ostudzonej kaszy. Wbij jedno jajko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj. 

3. Nałóż masę do naczyń. Posyp cienką warstwą żółtego sera i zapiekaj przez 10 minut w 180 st. C. Następnie wbij po jednym jajku i piecz jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy