Jajko zapiekane z kaszą gryczaną i szpinakiem
Masz dosyć śniadaniowej rutyny? Wypróbuj prosty przepis na sycącą zapiekankę z jajkiem.

Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 5 jajek
- 200 g szpinaku
- 5 pieczarek
- 4 łyżki żółtego sera light
- sól
- pieprz
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Odrobiną masła posmaruj cztery naczynia do zapiekania.
2. Na reszcie masła podsmaż obrane i pokrojone pieczarki oraz szpinak. Warzywa dodaj do ostudzonej kaszy. Wbij jedno jajko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
3. Nałóż masę do naczyń. Posyp cienką warstwą żółtego sera i zapiekaj przez 10 minut w 180 st. C. Następnie wbij po jednym jajku i piecz jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie.
Zobacz także: