Jak eliminować ilość pestycydów z owoców i warzyw
Jeśli chcesz wyciągnąć optymalne korzyści ze świeżych warzyw i owoców, jedz je na surowo! Jednak wpierw domowymi sposobami usuń z nich chemikalia.
Jak to zrobić? Mocz warzywa i owoce w wodzie z solą morską lub sokiem z cytryny przez 10 minut, następnie opłucz pod bieżącą wodą.
Drugi sposób to czyszczenie etapowe. Płucz warzywa w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty (do 1 litra wody dodaj pół szklanki octu jabłkowego, winnego lub zwykłego albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego).
Następnie opłucz je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty (na 1 l wody 1 czubata łyżka sody kuchennej). Woda po tym płukaniu może być mętna lub przybrać odcień żółtawy.
Na koniec więc opłucz warzywa i owoce w czystej wodzie. Zawsze wyrzucaj tzw. pierwsze liście z kapusty czy sałaty. To na nich osadza się najwięcej pozostałości oprysków przeciw szkodnikom atakującym uprawy.
SHOW 16/2017