Jak prawidłowo kroić chleb?

Czasami najprostsze codzienne czynności bywają bardzo irytujące. Krojenie chleba może wydawać się sprawą banalną, ale o tym, jak wiele osób nie lubi tego robić, możemy się przekonać obserwując, ile krojonych bochenków jest w ofercie sklepów.

123RF/PICSEL

Jak prawidłowo kroić chleb?

Krojone w sklepie

A może kupić krojony bochenek i po problemie? To popularne rozwiązanie pomaga zaoszczędzić czas i uniknąć uciążliwej czynności. Jednak i ono ma swoje wady. Chleb krojony szybciej traci świeżość, po pokrojeniu ulatuje też z niego aromat, przez co jest mniej smaczny. Jak zatem pokroić chleb w domu szybko i efektywnie?
Podczas krojenia chleb często ulega zgnieceniu, rozwarstwia się i kruszy, a kromki wychodzą nierówne. Odpowiednia technika krojenia pomoże zapobiec takim sytuacjom.
Ćwiartkę bochenka układamy na desce dłuższą powierzchnią cięcia do dołu i delikatnie przytrzymując palcami z obu stron skrawamy najpierw trzymając nóż lekko pod kątem, a następie równolegle do deski.
Bochenek (podłużny) przekrawamy na pół. Połówkę bochenka ustawiamy na powierzchni cięcia i przekrawamy wzdłuż. Powstałe ćwiartki kroimy na kromki. Jeśli bochenek jest okrągły wystarczy przekroić go na pół.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?