Jak prawidłowo kroić chleb?

article cover
123RF/PICSEL

Jak prawidłowo kroić chleb?

Krojone w sklepie A może kupić krojony bochenek i po problemie? To popularne rozwiązanie pomaga zaoszczędzić czas i uniknąć uciążliwej czynności. Jednak i ono ma swoje wady. Chleb krojony szybciej traci świeżość, po pokrojeniu ulatuje też z niego aromat, przez co jest mniej smaczny. Jak zatem pokroić chleb w domu szybko i efektywnie?
Krojone w sklepie A może kupić krojony bochenek i po problemie? To popularne rozwiązanie pomaga zaoszczędzić czas i uniknąć uciążliwej czynności. Jednak i ono ma swoje wady. Chleb krojony szybciej traci świeżość, po pokrojeniu ulatuje też z niego aromat, przez co jest mniej smaczny. Jak zatem pokroić chleb w domu szybko i efektywnie? 123RF/PICSEL
Podczas krojenia chleb często ulega zgnieceniu, rozwarstwia się i kruszy, a kromki wychodzą nierówne. Odpowiednia technika krojenia pomoże zapobiec takim sytuacjom.
Podczas krojenia chleb często ulega zgnieceniu, rozwarstwia się i kruszy, a kromki wychodzą nierówne. Odpowiednia technika krojenia pomoże zapobiec takim sytuacjom.123RF/PICSEL
Ćwiartkę bochenka układamy na desce dłuższą powierzchnią cięcia do dołu i delikatnie przytrzymując palcami z obu stron skrawamy najpierw trzymając nóż lekko pod kątem, a następie równolegle do deski.
Ćwiartkę bochenka układamy na desce dłuższą powierzchnią cięcia do dołu i delikatnie przytrzymując palcami z obu stron skrawamy najpierw trzymając nóż lekko pod kątem, a następie równolegle do deski.123RF/PICSEL
Bochenek (podłużny) przekrawamy na pół. Połówkę bochenka ustawiamy na powierzchni cięcia i przekrawamy wzdłuż. Powstałe ćwiartki kroimy na kromki. Jeśli bochenek jest okrągły wystarczy przekroić go na pół.
Bochenek (podłużny) przekrawamy na pół. Połówkę bochenka ustawiamy na powierzchni cięcia i przekrawamy wzdłuż. Powstałe ćwiartki kroimy na kromki. Jeśli bochenek jest okrągły wystarczy przekroić go na pół.123RF/PICSEL
Odpowiednie narzędzia Najważniejszym krokiem jest zaopatrzenie się w specjalny nóż do chleba, który powinien mieć długie ostrze z ząbkowaną krawędzią. Ostrze powinno na całej szerokości być zamocowane w rękojeści, by zapewnić odpowiednie podparcie. Aby w sposób wygodny i bezpieczny kroić chleb, bułki i bagietki warto zaopatrzyć się także w deskę do pieczywa. Najlepsza będzie duża (większa niż bochenek) drewniana deska. Nie powinna być ona używana do żadnych innych produktów oprócz pieczywa. Deski z wyjmowaną kratką wyłapują okruszki.
Odpowiednie narzędzia Najważniejszym krokiem jest zaopatrzenie się w specjalny nóż do chleba, który powinien mieć długie ostrze z ząbkowaną krawędzią. Ostrze powinno na całej szerokości być zamocowane w rękojeści, by zapewnić odpowiednie podparcie. Aby w sposób wygodny i bezpieczny kroić chleb, bułki i bagietki warto zaopatrzyć się także w deskę do pieczywa. Najlepsza będzie duża (większa niż bochenek) drewniana deska. Nie powinna być ona używana do żadnych innych produktów oprócz pieczywa. Deski z wyjmowaną kratką wyłapują okruszki. 123RF/PICSEL
Technika krojenia Krojenie „na boku” jest najlepszą metodą jeśli chcemy odkroić niewielką ilość kromek. Bochenek należy ułożyć na desce na boku, delikatnie przytrzymując palcami z obu stron. Nóż przykładamy pod niewielkim kątem, a po przecięciu skórki ustawiamy go równolegle do deski i odkrawamy kromkę do końca.
Technika krojenia Krojenie „na boku” jest najlepszą metodą jeśli chcemy odkroić niewielką ilość kromek. Bochenek należy ułożyć na desce na boku, delikatnie przytrzymując palcami z obu stron. Nóż przykładamy pod niewielkim kątem, a po przecięciu skórki ustawiamy go równolegle do deski i odkrawamy kromkę do końca. 123RF/PICSEL
Jeśli potrzebujemy więcej kromek (przewidujemy, że skroimy pół bochenka) najlepiej zastosować krojenie „z ćwiartki”.
Jeśli potrzebujemy więcej kromek (przewidujemy, że skroimy pół bochenka) najlepiej zastosować krojenie „z ćwiartki”.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?