Jak przechowywać owoce w okresie zimowym?
Owoce to podstawa naszej diety i ciężko się bez nich obejść, zwłaszcza zimą. Dlatego warto wiedzieć jak z nimi postępować, by służyły nam jak najdłużej. Poznajcie sprawdzone sposoby na przechowywanie owoców.
Zwracaj uwagę, w jakich warunkach przechowywane są owoce w sklepie. Nie wybieraj tych pękniętych, uszkodzonych czy z wyraźnymi wgnieceniami, ponieważ zazwyczaj psują się szybciej od tych zdrowych. Warto także przy zakupie sugerować się twardością lub kolorem owocu. Bardziej dojrzałe sztuki wytrzymają w naszych piwnicach czy lodówkach znacznie krócej, dlatego jeśli np. planujesz kupić banany i nie jesteś pewna czy zjesz je wszystkie od razu po zakupie - wybierz te bardziej zielone. Dojrzeją już w twojej kuchni.
Piwnica to doskonałe miejsce do przechowywania żywności, zwłaszcza owoców. Jednak należy pamiętać, by ją do tego przygotować. Po pierwsze - postaw na odgrzybianie. Spryskanie piwnicy środkiem grzybobójczym zapobiegnie przedwczesnemu dojrzewaniu i gniciu się owoców, a także zabije zarazki po wcześniejszych lokatorach.
Po drugie - odpowiednia temperatura. W piwnicy powinno być chłodno, przykładowo jabłka lubią temperaturę do 5 stopni Celsjusza, podobną jak ta w chłodniach sadowniczych. Zwróć także uwagę, by piwnica była od czasu do czasu wietrzona i dostatecznie wyciemniona, światło nie jest przyjacielem twoich owoców.
Jeśli nie masz piwnicy lub nie lubisz trzymać tam owoców, pozostaje ci kuchnia. Tutaj również trzymaj się kilku zasad. Przede wszystkim unikaj parapetów i miejsc mocno nasłonecznionych - owoce będą w takich miejscach znacznie szybciej dojrzewać. Jeśli zauważysz, że jakikolwiek owoc się psuje, wyrzuć go lub odizoluj od reszty, bo w innym wypadku reakcja łańcuchowa sprawi, że wszystkie owoce zaczną gnić.
Unikaj przechowywania w zamkniętych opakowaniach, gdyż brak powietrza może sprzyjać rozwojowi pleśni i wydzielaniu szkodliwych związków. W kuchni najlepiej sprawdzą się patery na owoce, miski lub zwykły talerz.
Czy wszystkie owoce powinno przechowywać się w lodówce? Otóż nie! Do chłodziarki trafić powinny przede wszystkim delikatne owoce, takie jak jagody, truskawki czy poziomki. W zimnie możemy też przechowywać jabłka czy gruszki. Z kolei owoce egzotyczne, takie jak banany, ananasy, kiwi czy cytrusy powinno przechowywać się w temperaturze pokojowej, jednak jeśli są już bardzo dojrzałe i istnieje ryzyko, że się zepsują, można spokojnie wstawić do lodówki.
Zasadniczo wszystkie owoce (prócz cytrusów czy ananasa) wydzielają etylen, który powoduje przyspieszenie dojrzewania warzyw, dlatego warto zwracać na to uwagę w czasie chowania produktów do lodówki. Nie stawiajmy obok siebie jabłek, gruszek i warzyw, gdyż te ostatnie bardzo szybko dojrzeją, a w rezultacie mogą się nawet przedwcześnie zepsuć. Z drugiej strony jednak, kiedy kupiliśmy zbyt twarde awokado czy pomidory, wystarczy postawić je na kilka godzin w pobliżu wydzielających etylen owoców.
Zobacz także: