Jak przygotować pyszne ziemniaki?
Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki, by zachwycały smakiem.
Aby mieć gwarancję smaku oraz idealnej konsystencji młode ziemniaki gotuj w skórce. Zalewaj je osolonym wrzątkiem - nie stracą składników odżywczych.
Jeśli do wody dodasz łyżeczkę masła, szybciej staną się miękkie.
Ziemniaki gotuj na bardzo małym ogniu, pod przykryciem - gdy ogień będzie zbyt duży, bulwy z wierzchu rozpadną się, a w środku pozostaną twarde.
Pod koniec gotowania dodaj do ziemniaków odrobinę soku z kwaszonych ogórków - bulwy pozostaną zwarte i nie będą się rozpadać przy krojeniu. Ziemniaki w mundurkach nie popękają, gdy wlejesz do wody łyżeczkę soku z cytryny.
Bogatszy zapach uzyskasz, jeśli do gotowania dodasz dwa ząbki czosnku. Możesz też wrzucić ulubione zioła.
Zobacz także: