Jak przyrządzić rybę?
Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża? I jak ją najlepiej przyrządzić? Zdradzamy sposoby!
Test świeżości
Świeża ryba ma przejrzyste oczy, czerwone skrzela bez śluzu, twarde łuski, dobry zapach i silnie błyszczącą skórę, powleczoną przejrzystym śluzem. Z kolei jeśli jest już podzielona na kawałki albo filety, powinny być one gładkie i błyszczące.
Pieczona lub duszona
Rybę, która ma być pieczona lub duszona, w całości kładę rozcięciem na brzuchu na dużym obranym ziemniaku albo odwróconej do góry dnem filiżance. Dzięki temu równomiernie się upiecze lub udusi.
Ze skórką
Roladki rybne będą się ładnie trzymały w całości, jeśli zrolujemy je skórą do środka. Z kolei gdy smażymy filety ze skórką, to należy ją ponacinać w kilku miejscach. Zapobiegnie to marszczeniu się skórki, a mięso ryby usmaży się równomiernie.
Zobacz również: