Reklama

Jak przyrządzić rybę?

Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża? I jak ją najlepiej przyrządzić? Zdradzamy sposoby!

Test świeżości

Świeża ryba ma przejrzyste oczy, czerwone skrzela bez śluzu, twarde łuski, dobry zapach i silnie błyszczącą skórę, powleczoną przejrzystym śluzem. Z kolei jeśli jest już podzielona na kawałki albo filety, powinny być one gładkie i błyszczące.

Pieczona lub duszona

Rybę, która ma być pieczona lub duszona, w całości kładę rozcięciem na brzuchu na dużym obranym ziemniaku albo odwróconej do góry dnem filiżance. Dzięki temu równomiernie się upiecze lub udusi.

Ze skórką

Reklama

Roladki rybne będą się ładnie trzymały w całości, jeśli zrolujemy je skórą do środka. Z kolei gdy smażymy filety ze skórką, to należy ją ponacinać w kilku miejscach. Zapobiegnie to marszczeniu się skórki, a mięso ryby usmaży się równomiernie.

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy