Jak przyrządzić szpinak
Jak doprawić szpinak by nie był mdły? Jak go przyrządzić i przechować. Na te pytania odpowiada Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna.
Przygotowanie
Najpierw przebieram liście, by oddzielić nadpsute, zżółknięte i zwiędłe. Grube i długie łodyżki obrywam. Szpinak płuczę w wodzie i przekładam na sitko, żeby obciekł.
Przechowywanie
Świeży szpinak można przechowywać do trzech dni w lodówce. Zawijam go tylko w wilgotną ściereczkę lub papier.
Czym doprawiać?
Na pewno solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obowiązkowo do potraw ze szpinakiem dodaję czosnek. Szpinak doprawiam też szczyptą gałki muszkatołowej, szczególnie, gdy warzywo jest w sosie śmietanowym. Niekiedy dodaję również świeże zioła, np. tymianek i lubczyk. Szpinak będzie także ostrzejszy, gdy przyprawimy go pastą sardelową.
Z serkami
Często zamiast śmietany dodaję do szpinaku ziołowe serki twarogowe lub śmietankowe. Nadają daniu nie tylko pyszny smak i aromat, ale też je delikatnie zagęszczają.
Na maśle
Zawsze smażę świeży szpinak na maśle klarowanym, ponieważ nadaje mu ono delikatniejszy smak.