Jak uzyskać perfekcyjny smak ziemniaków?
Często nie obieram ziemniaków, tylko gotuję w mundurkach. Dzięki temu zachowują witaminy i składniki odżywcze, które nie są wypłukiwane przez wodę.
Aby ziemniaki w mundurkach równo się ugotowały, wybieram bulwy tej samej wielkości.
Gdy chcę, by były bardziej aromatyczne, do wody dodaję łyżkę kminku lub zioła: rozmaryn i cząber. Z kolei dodatek oleju sprawi, że łatwiej będzie je później obrać.
Obieranie
Żeby ziemniaki w mundurkach łatwiej było obierać, hartuję je przez chwilę zimną wodą i obieram zanim ostygną.
Krojenie
Jeśli potrzebuję równych plastrów ziemniaków, np. do sałatki lub do podsmażenia, nie kroję ich nożem, tylko używam krajalnicy do jajek.
Smażenie
Ziemniaki w mundurkach przeznaczone do smażenia gotuję dzień wcześniej. Przez noc skrobia zwiąże się. Dzięki temu usmażone ziemniaki będą bardziej chrupiące. Aby miały ładny złoty kolor, oprószam je tuż przed smażeniem mąką.
Zobacz także: