Reklama

Reklama

Jak wykorzystać chwasty w kuchni

​Przy pieleniu grządek albo oczyszczaniu ogrodu zachowaj młode pokrzywy, młode liście mniszka lekarskiego oraz jego kwiaty.

Kwiaty mniszka w cieście naleśnikowym 

Kwiaty (ok. 40) opłucz, rozłóż na ściereczce na pół godziny. Przygotuj ciasto naleśnikowe - zmiksuj:

- 2 szklanki mąki, 

- 2 szklanki mleka, 

- 2 jajka,

- szczyptę soli do smaku. 

W takim cieście naleśnikowym zanurzaj kwiaty i smaż na głębokim oleju. Podawaj z dżemem. 

Pasta do kanapek 

Umyj po dużej garści liści mniszka i liści pokrzywy, osącz na sicie i drobno posiekaj. Wymieszaj: 

- 200 g twarogu, 

- 3 łyżki śmietany 18 proc.,

Reklama

- garść posiekanych orzechów laskowych albo włoskich,

- 2 łyżki siemienia lnianego, 

- 3 łyżki posiekanego koperku. 

Dodaj posiekaną zieleninę, wymieszaj. Dopraw pastę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 

>>> Przepis na zupę z pokrzywy znajdziesz na następnej stronie <<<

Zielony koktajl 

Zmiksuj: 

- po garści młodych liści pokrzywy i młodych liści szpinaku, 

- szklankę soku jabłkowego, 

- sok z połowy cytryny, 

- 1 banana. 

Zupa krem z młodej pokrzywy 

Składniki: 

- 500 g młodych, świeżych liści pokrzywy, 

- 500 g ziemniaków, 

- 6 łyżek oliwy z oliwek, 

- 2 łyżki śmietany. 

Pokrzywę umyj i podduś na oliwie około 2 min. Dolej 2 l wody, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około 20 min. Dodaj śmietanę, zmiksuj i dopraw.  

Zobacz także:


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy