Jak wykorzystać chwasty w kuchni
Przy pieleniu grządek albo oczyszczaniu ogrodu zachowaj młode pokrzywy, młode liście mniszka lekarskiego oraz jego kwiaty.
Kwiaty mniszka w cieście naleśnikowym
Kwiaty (ok. 40) opłucz, rozłóż na ściereczce na pół godziny. Przygotuj ciasto naleśnikowe - zmiksuj:
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- szczyptę soli do smaku.
W takim cieście naleśnikowym zanurzaj kwiaty i smaż na głębokim oleju. Podawaj z dżemem.
Pasta do kanapek
Umyj po dużej garści liści mniszka i liści pokrzywy, osącz na sicie i drobno posiekaj. Wymieszaj:
- 200 g twarogu,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.,
- garść posiekanych orzechów laskowych albo włoskich,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 3 łyżki posiekanego koperku.
Dodaj posiekaną zieleninę, wymieszaj. Dopraw pastę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
>>> Przepis na zupę z pokrzywy znajdziesz na następnej stronie <<<
Zielony koktajl
Zmiksuj:
- po garści młodych liści pokrzywy i młodych liści szpinaku,
- szklankę soku jabłkowego,
- sok z połowy cytryny,
- 1 banana.
Zupa krem z młodej pokrzywy
Składniki:
- 500 g młodych, świeżych liści pokrzywy,
- 500 g ziemniaków,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki śmietany.
Pokrzywę umyj i podduś na oliwie około 2 min. Dolej 2 l wody, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około 20 min. Dodaj śmietanę, zmiksuj i dopraw.
Zobacz także: