Jak wykorzystać chwasty w kuchni

​Przy pieleniu grządek albo oczyszczaniu ogrodu zachowaj młode pokrzywy, młode liście mniszka lekarskiego oraz jego kwiaty.

Z pokrzywy i mniszka zrobisz nie tylko koktajle
Z pokrzywy i mniszka zrobisz nie tylko koktajle123RF/PICSEL

Kwiaty mniszka w cieście naleśnikowym 

Kwiaty (ok. 40) opłucz, rozłóż na ściereczce na pół godziny. Przygotuj ciasto naleśnikowe - zmiksuj:

- 2 szklanki mąki,

- 2 szklanki mleka,

- 2 jajka,

- szczyptę soli do smaku.

W takim cieście naleśnikowym zanurzaj kwiaty i smaż na głębokim oleju. Podawaj z dżemem.

Pasta do kanapek 

Umyj po dużej garści liści mniszka i liści pokrzywy, osącz na sicie i drobno posiekaj. Wymieszaj:

- 200 g twarogu,

- 3 łyżki śmietany 18 proc.,

- garść posiekanych orzechów laskowych albo włoskich,

- 2 łyżki siemienia lnianego,

- 3 łyżki posiekanego koperku.

Dodaj posiekaną zieleninę, wymieszaj. Dopraw pastę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

>>> Przepis na zupę z pokrzywy znajdziesz na następnej stronie <<<

Zupa z pokrzywy to prawdziwa dawka zdrowia
Zupa z pokrzywy to prawdziwa dawka zdrowia123RF/PICSEL

Zielony koktajl 

Zmiksuj:

- po garści młodych liści pokrzywy i młodych liści szpinaku,

- szklankę soku jabłkowego,

- sok z połowy cytryny,

- 1 banana.

Zupa krem z młodej pokrzywy 

Składniki:

- 500 g młodych, świeżych liści pokrzywy,

- 500 g ziemniaków,

- 6 łyżek oliwy z oliwek,

- 2 łyżki śmietany.

Pokrzywę umyj i podduś na oliwie około 2 min. Dolej 2 l wody, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około 20 min. Dodaj śmietanę, zmiksuj i dopraw.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas