Jak zebrać sok z brzozy

W okresie między topnieniem śniegów a pojawieniem się pierwszych liści na brzozach zaczynają wzbierać soki, słodkawy napój pełen witamin i minerałów, który można pić niemal bezpośrednio z drzewa. Można też z niego przygotować podpiwek lub piwo.

Sok z brzozy można zebrać samodzielnie
Sok z brzozy można zebrać samodzielniemateriały prasowe

Przeczytaj fragment książki Niklasa Kāmpargårda "Żyj jak rolnik. 100 sposobów jak być niezależnym (nawet będąc mieszczuchem)":

Dawniej chłopi chodzili wiosną do lasu, żeby, jak mówili, "nalać szpiku do kości". Sokiem z brzozy uzupełniało się witaminy i minerały, przede wszystkim witaminę C i potas, w okresie zimowym.

Zbieranie soku z brzozy jest bardzo łatwe. Potrzebujesz jedynie wiertarki, wężyka i naczynia, do którego będzie spływać sok. Duże brzozy dają nawet 8-10 litrów soku na dobę, przyda się więc duże naczynie. Lepsze od wiader będą kanistry, bo mrówki i inne owady chętnie zażywają w soku kąpieli. Zbieraj sok z własnych brzóz lub zapytaj o pozwolenie sąsiada. Obowiązujące w Szwecji powszechne prawo dostępu do natury nie obejmuje zbierania soku z brzozy.

Niektórzy wywiercają otwór o średnicy 8 mm, inni aż 19 mm, w zależności od średnicy używanego wężyka. Nie wierć jednak głębiej niż na głębokość 5 cm - zwykle wystarczy od 1 do 3 cm.

Wciśnij wężyk w otwór i spuść go do butelki lub słoika, które przymocujesz do drzewa na przykład paskiem.

Zbieraj sok przez kilka nocy, po czym zatkaj z powrotem otwór, żeby brzoza sama się zregenerowała: wystrugaj patyk o średnicy odpowiadającej otworowi i wciśnij głęboko w pień, aż poczujesz opór. Następnie przytnij patyk na równi z korą; w ten sposób uchronisz drzewo przed szkodnikami.

Sok z brzozy możesz pić do posiłków lub używać do pieczenia. Sok ma lekko słodkawy smak i przywodzi na myśl zapach brzozy. Można z niego również warzyć piwo. W porównaniu ze zwykłymi wzmacniaczami smaku sok z brzozy jest naprawdę wyjątkowy: zawiera wodę, glukozę, kwasy owocowe, aminokwasy, kwas jabłkowy, witaminę C, potas, fosfor, magnez, mangan, cynk, sód i żelazo. Naprawdę trudno sobie wyobrazić, żeby mógł komuś zaszkodzić.

Niestety sok nie utrzymuje zbyt długo świeżości. Świeży można trzymać w lodówce przez kilka dni, ale już zamrożony w zasadzie tak długo, jak tylko chcesz.

Żyj jak rolnik. 100 sposobów jak być niezależnym (nawet będąc mieszczuchem)
Żyj jak rolnik. 100 sposobów jak być niezależnym (nawet będąc mieszczuchem)materiały prasowe

Fragment książki Niklasa Kāmpargårda "Żyj jak rolnik. 100 sposobów jak być niezależnym (nawet będąc mieszczuchem)". Wydawnictwo Edipresse Książki. Premiera: marzec 2017 r.

Uprawa warzyw, budowa szklarni ze starych okien, naturalne nawożenie, zrobienie domowego podpiwku, hodowla zwierząt i samodzielny ubój, wydajne przechowywanie żywności, własny ul, las lub sad, wykorzystywanie tego, co daje natura - wiedza, którą każdy rolnik do niedawna potrafiłby wyrecytować z pamięci, gdyby obudzić go w środku nocy, wydaje się znów zyskiwać na znaczeniu - przekonuje Niklas Kāmpargård. - Wzrasta zainteresowanie uprawą roślin na własne potrzeby. A gdy ktoś złapie bakcyla samowystarczalności, chce coraz więcej i więcej - dodaje.

W książce umieścił 100 fachowych porad, dzięki którym czytelnik posiądzie wiedzę niezbędną do prowadzenia własnego gospodarstwa, albo zajęcia się tylko jedną dziedziną z opisanych, niezależnie od tego, czy mieszka na wsi, czy w mieście.

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas