Reklama

Jak zrobić idealne uszka do czerwonego barszczu?

Nie wyobrażacie sobie świątecznego, czerwonego barszczu bez uszek, ale zawsze wydawały się wam trudne do zrobienia? Oto sprawdzone sposoby na wyrabianie ciasta, lepienie uszek i pyszny farsz!

Barszcz z uszkami to jedno z najbardziej lubianych dań polskiej kuchni. Choć kojarzy się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, to często przygotowujemy je na co dzień. Same uszka są bardzo czasochłonne w wykonaniu i wymagają pewnych umiejętności od gospodyni, ale za to smakują znacznie lepiej, niż te kupione w sklepie.

Ciasto

Przygotujcie mąkę (najlepiej tortową), wodę i opcjonalnie jedno żółtko. Jeśli nie macie doświadczenia w wyrabianiu ciasta, dodatek jajka pomoże w powiązaniu ze sobą wszystkich składników. Oto dokładne proporcje:

- 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej

Reklama

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- ½ szklanki gorącej wody

Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkujemy je równomiernie i wycinamy z niego porcje za pomocą szklanki lub foremki. Uszka lepi się tak samo jak pierogi, ale na koniec skleja się wąskie końce, aby uzyskać charakterystyczny wygląd.

Farsz

Do tradycyjnych, wigilijnych uszek najlepiej dodać farsz z suszonych grzybów. Preferowane są szczególnie podgrzybki i borowiki, ponieważ ich wyjątkowy aromat świetnie komponuje się ze smakiem czerwonego barszczu. Jak przygotować farsz?

Na początek należy opłukać grzyby, przełożyć je do naczynia, zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc. Po wielogodzinnym moczeniu grzyby warto ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Następnie ostudzone i posiekane drobno grzyby wrzucamy na patelnię, na której wcześniej zeszkliliśmy cebulę. Wszystko podsmażamy przez ok. 2-3 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według smaku oraz zagęszczamy łyżeczką bułki tartej. Gdy farsz ostygnie, nadziewamy nim uszka.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy