Jakie warzywa na grilla?
Sezon grillowy w Polsce kojarzy się przede wszystkim z kiełbaskami z grilla. Czy to jednak jedyna opcja? Początek wiosny to czas bogactwa warzyw. Nowalijki kuszące świeżym, delikatnym smakiem mogą być zdrową i pyszną alternatywą dla tradycyjnych potraw z grilla. Jakie warzywa na grilla będą najpyszniejsze? I jak zrobić pyszne warzywa do grilla nie wychodząc z domu?
materiały promocyjne partnera
Wiosna to idealny czas na obiady i kolacje na dworze. Planujesz zaprosić gości? Zaskocz ich domowym grillem. To, czego będzie potrzebować, to patelnia grillowa oraz kilka przyborów kuchennych - ostrych noży, sitka, czy szczypiec silikonowych. Jeśli w domu masz tylko zwykłą patelnię, na przykład patelnię teflonową, naprawdę warto, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim, kupić także grillową. Dzięki niej zyskasz niepowtarzalny smak, zapach i aromat potraw, które dotąd mogłaś uzyskać tylko na tradycyjnym piknikowym grillu.
Dużym atutem patelni grillowej jest jej uniwersalne zastosowanie. Świetnie sprawdzi się w przygotowaniu zarówno potraw mięsnych - na przykład karkówki, jak i warzyw. Ponadto, patelnia grillowa to gwarancja zdrowego jedzenia - podczas grillowania zużyjesz dużo mniej tłuszczu w porównaniu do smażenia na tradycyjnej patelni.
No dobrze, ale jakie warzyw nadają się na grilla? Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na sezonowość warzyw. Warzywa mrożone nie nadają się do grillowania. Niezależnie od tego, jakie warzywa na grilla wybierzesz, pamiętaj o tym, by dokładnie je umyć, a także (w większości przypadków) pokroić. Warzywa do grilla pozostawione w całości najpewniej nie usmażą się dokładnie i w środku pozostaną surowe.
Jakie warzywa na grilla będą najsmaczniejsze? Jeśli decydujesz się na warzywa jako główne danie grillowe, wybierz bakłażany, cukinię, ziemniaki, kukurydzę, marchew lub szparagi. Jeśli robisz tradycyjnego grilla na zewnątrz - twarde warzywa, na przykład ziemniaki, możesz położyć bezpośrednio na raszkach grilla. Te bardziej miękkie praktycznie ułożyć na grillowych tackach lub folii aluminiowej.
Aby uzyskać soczyste warzywa z grilla, nie zapomnij o odrobinie oleju. Niezależnie, czy wybrałaś warzywa do grilla domowego, czy też potrawy przygotowujesz na zewnątrz, posmaruj je niewielką ilością oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Dzięki temu warzywa zyskają intensywniejszy smak i unikniesz ryzyka przypalenia.
W kontekście tego, jakie warzywa na grilla wybrać, ważny jest też czas ich przygotowania. W końcu nikt nie chce czekać na danie zbyt długo! Warzywa do grilla mają tę przewagę nad mięsem, że robią się o wiele szybciej. Wystarczy 5-10 minut (w zależności od twardości warzywa) i już można zajadać!
Soczyste warzywa z grilla możesz podawać w różnych formach. Niezwykle popularne są szaszłyki. Ten przepis na warzywa na grilla zawsze się udaje, ponieważ każdy z domowników i gości mogę szybko skomponować własny zestaw. Jakie warzywa na grilla sprawdzą się w szaszłykach? Polecamy mieszać paprykę, cukinię, cebulę oraz ziemniaka! Kolorowe szaszłyki zachęcą nawet największych niejadków i sceptyków warzyw. Musimy przyznać, że ten prosty przepis na warzywa z grilla jest naszym ulubionym.
Kolejny przepis na warzywa z grilla, który musisz wypróbować, to grillowane bataty z sosem jogurtowo-miętowym. Umyj warzywa i przekrój wzdłuż na cienkie plastry. Posmaruj je odrobiną oliwy i delikatnie posól. Grilluj na patelni lub tacce grillowej przez kilka minut z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj opakowanie jogurtu naturalnego z poszatkowanymi, świeżymi listkami mięty z jednego pęczka. Posól i popieprz do smaku. Bataty wyłóż na talerze, dodaj niewielką ilość sosu i podawaj danie z ćwiartką cytryny.
Jakie warzywa z grilla zaproponować komuś, kto nie do końca przepada za smakiem samych warzyw? Doskonałą alternatywą będą szparagi... w boczku! Ten prosty przepis na warzywa z grilla zawiera tylko dwa składniki - zielone szparagi i wędzony boczek w plastrach. Tę wersję warzyw do grilla przygotujesz zarówno na patelni grillowej, jak i tradycyjnym grillu. Szparagi umyj, osusz i pozbądź się zdrewniałych końcówek. Każdego szparaga owiń plastrem (lub dwoma) boczku. Tak przygotowane połóż na patelni lub tacce grillowej i pozostaw do czasu wytopienia tłuszczu.
A jakie warzywa na grilla pokochają dzieci? Co powiesz na cukiniowe pizze? To przepis wymagający więcej pracy, dlatego najpierw przygotuj wszystkie składniki:
- 1 cukinię
- 100 g salami
- 10 małych pieczarek
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie mozzarelli mini
- bazylia
- oregano
- oliwa z oliwek
- kilka ząbków czosnku
Ten przepis na warzywa na grilla na szczęście nie jest trudny. Najpierw umyj cukinię i pokrój ją na grubsze 2 cm plastry. Pieczarki obierz, pokrój i podsmaż na oliwie do czasu, gdy staną się rumiane. W tym czasie plastry cukinii wysmaruj oliwą wymieszaną z czosnkiem i grillu je z każdej strony przed około 4 minuty. Zdejmij plastry cukinii i nałóż na każdy z nich po plastrze salami, mozarelli i pomidorków koktajlowych. Na wierzch dodaj drobno posiekane bazylię i oregano. Całość cukiniowej pizzy ponownie kładziemy na grilla, do czasu aż ser się rozpuści. Ten przepis na warzywa na grilla dopełni odrobina ulubionego ketchupu.
Na koniec wśród naszych ulubionych przepisów na warzywa na grilla warto wspomnieć o klasyce, czyli warzywach na grilla w folii. Tu najlepiej sprawdzą się ziemniaki, ale też papryka, cukinia i bakłażan. Jak przygotować warzywa do grilla w folii? Wystarczy je umyć, pokroić, wysmarować oliwą lub olejem, dodać ulubione przyprawy, zawinąć w folię i grillować do czasu, aż będą miękkie, soczyste, aromatyczne... Po prostu pyszne!
Jak przyprawić warzywa na grilla, by te smakowały naprawdę pysznie? Jeśli zależy Ci najbardziej na smaku warzyw, przyprawy powinny jedynie delikatnie podkreślić ich smak, a nie dominować danie. W tej sytuacji sprawdzi się prosta mieszanka oliwy, soli i pieprzu.
Jak przyprawić warzywa na grilla, gdy lubimy mocniejszy smak? Wówczas warto przygotować marynatę, w której warto moczyć warzywa przez kilka godzin przed włożeniem ich na grilla. Z warzywami do grilla świetnie komponuje się marynata wykonana z:
- 3 ząbków czosnku,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- posiekanych świeżych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynu,
- pieprzu i soli do smaku.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj.
Tak naprawdę warzywa do grilla same w sobie mogą być pyszną, sycącą i zdrową potrawą. Jeśli jednak szukasz do nich dodatków, prócz tradycyjnego mięsa lub sałaty grillowej, wypróbuj koniecznie różnego rodzaju sosów i dipów. Nasza propozycja to tradycyjny sos czosnkowy oraz rewelacyjny sos azjatycki!
Do soczystych warzyw z grilla świetnie pasuje sos czosnkowy. Wymieszaj pół szklanki jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku i gotowe!
Jeśli preferujesz azjatyckie klimaty, wymieszaj pół szklanki ketchupu, pół łyżeczki imbiru, 1 łyżeczkę sosu sojowego i pół ząbka czosnku. Jakie warzywa na grilla będą dobrze komponować się z tym sosem? Zdecydowanie ta mieszanka pasuje do marchewek i papryki!
Smacznego!