Jedz kalarepę
To warzywo warto mieć w swoim menu, bo jest niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu i dobrze działa na układ trawienny. I możesz z niego przygotować wiele smacznych dań.
Świetnie nadaje się do zup, surówek i jako przekąska albo dodatek do dipów. Można ją spożywać na wiele sposobów: gotować, faszerować, zapiekać.
Najlepiej jeść ją na surowo, bo wówczas zachowuje najwięcej cennych właściwości. Do sałatek wykorzystujemy też pokrojone, młode listki kalarepy.
Szybkie danie na ciepło z kalarepy to kotleciki panierowane. Młodą kalarepę pokrój na grube plastry, zblanszuj we wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 minut. Wyciągnij, a po chwili każdy plaster obtocz dwukrotnie w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor, podawaj z sałatą i sosami. Kalarepkę pokrojoną w paluszki można też zanurzyć w cieście naleśnikowym z dodatkiem piwa. Smaż paluszki na złoty kolor, podawaj z dipem na bazie majonezu i śmietany.
Duszona kalarepka jest też świetnym dodatkiem do mięs. Podsmaż ją na patelni pokrojoną w cienkie paski, potem duś w mleku kokosowym z sosem sojowym. Możesz ją też poddusić w rondlu. Dodaj margarynę i ciut wody, przypraw solą, cukrem i przyprawą warzywną. Zrób zasmażkę z mąki, masła i odrobiny octu. Tak przyrządzona kalarepa zastąpi warzywa na ciepło.