Jemy polskie jabłka!
Przygotowanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Pół opakowania budyniu zmieszać z 5 łyżkami soku jabłkowego i 2 łyżkami cukru. 150 ml soku zagotować i dodać jabłka, gotować pod przykryciem 5 minut. Dodać rozrobiony budyń, gotować jeszcze minutę, cały czas mieszając, przełożyć do miski, ostudzić.
Pozostały budyń zmieszać z łyżką cukru i 5 łyżkami mleka, wlać do 150 ml gotującego się mleka, gotować 1 minutę, cały czas mieszając. Przełożyć do miski, wmieszać śmietanę, zabezpieczyć folią spożywczą.
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać 100 ml ciepłego mleka, wkruszyć drożdże i dodać 3 łyżki mleka, zmieszać z odrobiną maki z brzegu. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Dodać jeszcze 100 ml ciepłego mleka, 100 g masła, jajko, sól, wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego i odstawić na 45 minut (powinno podwoić objętość).
Ciasto krótko wyrobić. Połowę ciasta rozwałkować na krążek (30 cm O) i wyłożyć nim dno nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Nałożyć przygotowaną masę budyniową (z sokiem). Pozostałe ciasto również rozwałkować włożyć do tortownicy, brzegi obu warstw ciasta lekko docisnąć do siebie. Odstawić na 15 minut. W cieście porobić wgłębienia i nakładać w nie na przemian kawałki masła i budyń. Posypać migdałami i 75 g cukru. Piec 30-35 minut.
Podawać z bitą śmietaną.
Składniki:
100 g mąki
Szczypta soli
1 jajko
100 ml mleka
5 jabłek
5 łyżek sklarowanego masła
2 żółtka
50 ml białego wina
Szczypta skrobi
50 g cukru
1 łyżka Calvadosu
Cukier puder do posypywania
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i mleko, wyrobić ciasto i odstawić na 10 minut. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, jabłka pokroić na 1,5 cm grube plastry.
Masło roztopić na patelni. Plastry jabłek obtaczać w cieście i smażyć na złoty kolor.
Żółtka, wino, skrobię i cukier ucierać w metalowej miseczce na parze. Na koniec dodać Calvados. Jabłka posypać cukrem pudrem, podawać z zabaione.
(Filiżanka=250 ml)
14 cukierków toffi
250 g masła
Szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
Filiżanka cukru
5 jaja
2,5 filiżanki mąki
Opakowanie proszku do pieczenia
100 g mielonych migdałów
Filiżanka maślanki
5 jabłek
2-3 łyżki konfitury morelowej
Tłuszcz i mąka do formy
Cukierki poprzekrawać. Sól, masło, cukier waniliowy i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego, kolejno dodawać jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i migdały wymieszać, na przemian z maślanką dodawać do ciasta.
Blachę piekarnika posmarować tłuszczem i wysypać mąką, nałożyć ciasto. Na cieście ułożyć pokrojone w krążki jabłka (gniazda nasienne wyciąć), w środek jabłek wkładać połówki cukierków. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sito. Posmarować nią ciasto, oprószyć cukrem pudrem.
Składniki:
750 dojrzałych pomidorów
1 cebula
2 małe jabłka
2 łyżki oleju
1-2 łyżeczki syropu klonowego
500 ml bulionu
Szczypiorek
1 biała kiełbasa
Oregano świeże
3-4 łyżki mleka
Sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka
Na oleju podsmażyć pokrojone: pomidory, cebulę i jabłka. Zalać bulionem i gotować 30 minut.
Kiełbasę “wycisnąć" ze skórki, dodać szczypiorek i formować małe klopsiki, smażyć 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, kminem i papryką, dodać oregano i 3-4 łyżki mleka, podawać z klopsikami.
Składniki:
4 białe kiełbasy
1 łyżka oleju
2 precle
2-3 jabłka
Świeży majeranek
200 g śmietany
2 jajka
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
100 g twardego sera żółtego
1 łyżka orzechów laskowych w płatkach
Kiełbasy zalać wrzątkiem na 2-3 minuty, wyjąć, obsmażyć na oleju. Precle pokroić w kromeczki, jabłka w plasterki.
Śmietanę zmieszać z jajkami, dodać liski majeranku, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Kiełbasę pokroić w plastry, razem z preclami i jabłkami umieścić w formie, zalać przygotowanym sosem, posypać startym serem. Zapiekać w 175 st. c przez 35-40 minut.
Składniki:
300 g mąki
Szczypta soli
2 łyżki + 75 g cukru
2 jajka
150 g masłą
60 g rodzynek
750 g kwaśnych jabłek
Sok z cytryny
75 g migdałów w słupkach
Szczypta cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Łyżka cukru pudru
Tłuszcz do formy
Składniki na ciasto: 250 g mąki, sól, łyżkę cukru i jajko oraz pokrojone w kostkę masło wyrobić najpierw za pomocą robota kuchennego a następnie ręcznie. Odstawić na pół godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Jabłka obrać pokroić w plasterki. zmieszać z sokiem z cytryny, cukrem (75 g), resztą mąki, migdałami, cynamonem i rodzynkami. Połowę ciasta rozwałkować na krążek o średnicy 24 cm, wyłożyć nim formę, docisnąć. Ciasto posypać bułką tartą i nałożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na 2 cm pasy, ułożyć z nich plecionkę na jabłkach. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem. Piec w 200 st. C przez 30-40 minut. Oprószyć cukrem pudrem.