Reklama

Reklama

Jemy polskie jabłka!

Składniki

  • 1 kg polskich jabłek
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 6 łyżek + 75 g cukru
  • 5 łyżek + 150 ml polskiego soku jabłkowego
  • 5 łyżek + 350 ml mleka
  • 100 g śmietany
  • 450 g mąki
  • 42 g świeżych drożdży
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko szczypta soli
  • 75 g płatków migdałowych
  • mąka i tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Pół opakowania budyniu zmieszać z 5 łyżkami soku jabłkowego i 2 łyżkami cukru. 150 ml soku zagotować i dodać jabłka, gotować pod przykryciem 5 minut. Dodać rozrobiony budyń, gotować jeszcze minutę, cały czas mieszając, przełożyć do miski, ostudzić.

Pozostały budyń zmieszać z łyżką cukru i 5 łyżkami mleka, wlać do 150 ml gotującego się mleka, gotować 1 minutę, cały czas mieszając. Przełożyć do miski, wmieszać śmietanę, zabezpieczyć folią spożywczą.

Reklama

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać 100 ml ciepłego mleka, wkruszyć drożdże i dodać 3 łyżki mleka, zmieszać z odrobiną maki z brzegu. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Dodać jeszcze 100 ml ciepłego mleka, 100 g masła, jajko, sól, wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego i odstawić na 45 minut (powinno podwoić objętość).

Ciasto krótko wyrobić. Połowę ciasta rozwałkować na krążek (30 cm O) i wyłożyć nim dno nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Nałożyć przygotowaną masę budyniową (z sokiem). Pozostałe ciasto również rozwałkować włożyć do tortownicy, brzegi obu warstw ciasta lekko docisnąć do siebie. Odstawić na 15 minut. W cieście porobić wgłębienia i nakładać w nie na przemian kawałki masła i budyń. Posypać migdałami i 75 g cukru. Piec 30-35 minut.

Podawać z bitą śmietaną.

Krążki z polskich jabłek

Składniki:

100 g mąki

Szczypta soli

1 jajko

100 ml mleka

5 jabłek

5 łyżek sklarowanego masła

2 żółtka

50 ml białego wina

Szczypta skrobi

50 g cukru

1 łyżka Calvadosu

Cukier puder do posypywania

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i mleko, wyrobić ciasto i odstawić na 10 minut. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, jabłka pokroić na 1,5 cm grube plastry.

Masło roztopić na patelni. Plastry jabłek obtaczać w cieście i smażyć na złoty kolor.

Żółtka, wino, skrobię i cukier ucierać w metalowej miseczce na parze. Na koniec dodać Calvados. Jabłka posypać cukrem pudrem, podawać z zabaione.


 

"Filiżankowe" ciasto jabłkowe na maślance

(Filiżanka=250 ml)

14 cukierków toffi

250 g masła

Szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

Filiżanka cukru

5 jaja

2,5 filiżanki mąki

Opakowanie proszku do pieczenia

100 g mielonych migdałów

Filiżanka maślanki

5 jabłek

2-3 łyżki konfitury morelowej

Tłuszcz i mąka do formy

Cukierki poprzekrawać. Sól, masło, cukier waniliowy i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego, kolejno dodawać jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i migdały wymieszać, na przemian z maślanką dodawać do ciasta.

Blachę piekarnika posmarować tłuszczem i wysypać mąką, nałożyć ciasto. Na cieście ułożyć pokrojone w krążki jabłka (gniazda nasienne wyciąć), w środek jabłek wkładać połówki cukierków. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sito. Posmarować nią ciasto, oprószyć cukrem pudrem.


Zupa jabłkowo-pomidorowa

Składniki:

750 dojrzałych pomidorów

1 cebula

2 małe jabłka

2 łyżki oleju

1-2 łyżeczki syropu klonowego

500 ml bulionu

Szczypiorek

1 biała kiełbasa

Oregano świeże

3-4 łyżki mleka

Sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka

Na oleju podsmażyć pokrojone: pomidory, cebulę i jabłka. Zalać bulionem i gotować 30 minut.

Kiełbasę “wycisnąć" ze skórki, dodać szczypiorek i formować małe klopsiki, smażyć 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, kminem i papryką, dodać oregano i 3-4 łyżki mleka, podawać z klopsikami.

Zapiekanka z jabłek i kiełbasy


Składniki:
4 białe kiełbasy

1 łyżka oleju

2 precle

2-3 jabłka

Świeży majeranek

200 g śmietany

2 jajka

Sól, pieprz

Gałka muszkatołowa

100 g twardego sera żółtego

1 łyżka orzechów laskowych w płatkach

 Kiełbasy zalać wrzątkiem na 2-3 minuty, wyjąć, obsmażyć na oleju. Precle pokroić w kromeczki, jabłka w plasterki.

Śmietanę zmieszać z jajkami, dodać liski majeranku, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Kiełbasę pokroić w plastry, razem z preclami i jabłkami umieścić w formie, zalać przygotowanym sosem, posypać startym serem. Zapiekać w 175 st. c przez 35-40 minut.

Szarlotka dworska

Składniki:

300 g mąki

Szczypta soli

2 łyżki + 75 g cukru

2 jajka

150 g masłą

60 g rodzynek

750 g kwaśnych jabłek

Sok z cytryny

75 g migdałów w słupkach

Szczypta cynamonu

2 łyżki bułki tartej

Łyżka cukru pudru

Tłuszcz do formy


Składniki na ciasto: 250 g mąki, sól, łyżkę cukru i jajko oraz pokrojone w kostkę masło wyrobić najpierw za pomocą robota kuchennego a następnie ręcznie. Odstawić na pół godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Jabłka obrać pokroić w plasterki. zmieszać z sokiem z cytryny, cukrem (75 g), resztą  mąki, migdałami, cynamonem i rodzynkami. Połowę ciasta rozwałkować  na krążek o średnicy 24 cm, wyłożyć nim formę, docisnąć. Ciasto posypać bułką tartą i nałożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na 2 cm pasy, ułożyć z nich plecionkę na jabłkach. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem. Piec w 200 st. C przez 30-40 minut. Oprószyć cukrem pudrem.



Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy