Reklama

Kaczka na kilka sposobów

Z orzechami, z jabłkami, a może w maladze? Każda będzie wyśmienita.

Kaczka faszerowana

Składniki na 4-6 porcji:  1 kaczka (ok. 1,5 kg), 1/2 cebuli, 500 ml bulionu, 10 łyżek oliwy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 150 ml czerwonego wina. Farsz: 35 dag mielonego mięsa, 1/2 cebuli, 3 żółtka, 20 dag wędzonej szynki, 16 zielonych oliwek, świeżo tarta gałka muszkatołowa, sól, pieprz, świeży rozmaryn.

Farsz: cebulę posiekać, oliwki pokroić. Mięso wymieszać z pokrojoną szynką, żółtkami, cebulą i oliwkami, doprawiając gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Kaczkę napełnić farszem. Cebulę zeszklić i dodać posiekany rozmaryn. Włożyć kaczkę i zrumienić. Podlać winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 60 minut, podlewając bulionem.

Reklama

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

Kaczka orzechowa

Składniki na 4 porcje: 4 piersi kaczki, 250 ml bulionu, 1 cebula, 20 dag posiekanych orzechów włoskich, kurkuma, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 200 ml soku z czarnych porzeczek, 1 bakłażan, 4 łyżki cukru, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 6 łyżek oliwy, 1 pomidor, kawałek świeżego imbiru, sól, pieprz.

Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy. Wsypać po 1/2 łyżeczki pieprzu i kurkumy, smażyć minutę i przełożyć na talerz. Na 2 łyżkach oliwy zrumienić pokrojone mięso, posolić, oprószyć mąką, dodać orzechy i smażyć 5 minut.

Pokroić bakłażan w plastry, mocno posolić i zostawić na 15 minut na durszlaku. Opłukać, osuszyć i usmażyć na pozostałej oliwie. Do mięsa wlać bulion i sok. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Dusić około 1 godziny.

Imbir obrać,zatrzeć na tarce z drobnymi otworami. Na kaczkę wyłożyć plastry bakłażana i odłożoną cebulę. Dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać imbir, doprawić. Podawać, ozdobić cząstkami pomidora.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

Kaczka marynowana

Składniki na 4 porcje: 1 nieduża, sprawiona kaczka, po 3 łyżki sosu sojowego i wódki, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cynamonu.

Kaczkę opłukać, osuszyć. Cynamon, cukier, i roztarty z solą czosnek wymieszać z sosem sojowym, wódką oraz 2 łyżkami wody. Natrzeć tuszkę kaczki na zewnątrz i od wewnątrz. Trzymać w lodówce przez co najmniej 24 godziny.

Przełożyć mięso do brytfanki, dodać marynatę i 4 łyżki wody. Piec 90 minut w 180°C, często polewając pojawiającym się sosem.

Połowę sosu z pieczenia rozprowadzić winem i śmietaną, zagotować, zagęścić mąką. Kaczkę podzielić i podać z sosem.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy