Kaczka nadziewana kaszą i grzybami
Królowa każdego przyjęcia.
Kaczkę umyj i i osusz. Dokładnie ją posól i natrzyj majerankiem w środku i na zewnątrz. Na maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj rozmrożone i pokrojone grzyby i duś około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem, a następnie dodaj ugotowaną kaszę. Wymieszaj.
Napełnij farszem kaczkę i dokładnie zepnij otwór wykałaczkami lub zaszyj bawełnianą nicią. Umieść kaczkę w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem, nakryj przykrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Podczas pieczenia kilka razy polej kaczkę wytworzonym sosem i dwa razy przewróć. Po półtorej godzinie odkryj mięso i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Piecz jeszcze przez godzinę. Po tym czasie wbij w kaczkę wykałaczkę lub widelec - jeśli lekko wchodzi w mięso, to znak, że jest gotowe. Wyjmij wykałaczki i podawaj np. z dodatkiem ryżu, pieczonych warzyw lub owoców. Czas na ucztę!
Zobacz także: