Kaczka pieczona w pikantnym sosie
Jeśli kaczka jest bardzo tłusta, warto przed pieczeniem osączyć ją i wytrzeć z marynaty, po czym obsmażyć na suchej patelni, żeby wytopić jak najwięcej tłuszczu.
Składniki na 8 porcje: 1 młoda, sprawiona kaczka, po 3 łyżki sosu sojowego i wódki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki czerwonego wina, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, cynamon.
Kaczkę umyć, opłukać, osuszyć. Cynamon, sól, pieprz, cukier i roztarty czosnek wymieszać z sosem sojowym i wódką. Dolać 2 łyżki przegotowanej wody. Marynatą natrzeć tuszkę zewnątrz i od wewnątrz, odstawić do lodówki na 24 godziny, żeby skruszała.
Przełożyć kaczkę do brytfanki, podlać marynatą, dodać 4 łyżki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 1 i 1/2 godziny, polewając wypieczonym tłuszczem.
Tłuszcz z pieczenia zagotować z winem i śmietaną, zagęścić mąką. Kaczkę podzielić, podać z sosem.