Reklama

Kaczka w glazurze imbirowej

Nie czekaj na wyjątkową okazję. Rozkoszuj się tym smakiem już dziś!

Składniki:

Kaczka 2-2, 5 kg

½ łyżki kolendry

80 g sosu sojowego

70 g wina mirin

50 g świeżego imbiru

5 ząbków czosnku

70 g miodu

50 ml oliwy z oliwek

Sól, pieprz

Zobacz, jak krok po kroku przygotować kaczkę:

 Natrzyj kaczkę solą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut. Przykryj folią aluminiową i piecz w 160 st. C 1,5 -2 godziny.

Czosnek, imbir, miód, wino mirin, sos sojowy, zmieloną kolendrę i oliwę zmiksuj, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje (ok. 10 minut).

Reklama

Pokryj kaczkę glazurą i piecz na złoty kolor przez 10 minut w 200 st. C.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy