Kaczka w glazurze imbirowej
Nie czekaj na wyjątkową okazję. Rozkoszuj się tym smakiem już dziś!
Składniki:
Kaczka 2-2, 5 kg
½ łyżki kolendry
80 g sosu sojowego
70 g wina mirin
50 g świeżego imbiru
5 ząbków czosnku
70 g miodu
50 ml oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Zobacz, jak krok po kroku przygotować kaczkę:
Natrzyj kaczkę solą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut. Przykryj folią aluminiową i piecz w 160 st. C 1,5 -2 godziny.
Czosnek, imbir, miód, wino mirin, sos sojowy, zmieloną kolendrę i oliwę zmiksuj, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje (ok. 10 minut).
Pokryj kaczkę glazurą i piecz na złoty kolor przez 10 minut w 200 st. C.