Kaczka z owocowym sosem
Wykwintne danie na elegancką kolację.
1. Wlej do miski syrop o smaku żurawinowym, dodaj miód, marmoladę, sos sojowy, sól, pieprz, a następnie wszystko wymieszaj. Odstaw na kwadrans.
2. Oczyść udka, natrzyj solą i pieprzem, włóż do brytfanny i wlej do niej 150 ml wody. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika. Podpiecz mięso przez 20 minut, a potem posmaruj je przygotowaną marynatą. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości.
3. Wlej do rondelka wino, dodaj powidła, łyżkę cukru, startą skórkę pomarańczy, cynamon i goździki. Dodaj również suszone śliwki i wszystko podgotuj przez 15 min. Tuż przed końcem pieczenia wlej sos do brytfanny.
4. Obrane marchewki podsmaż na oleju. Dodaj resztę cukru trzcinowego i wlej sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszaj i podgotuj przez chwilę. Podawaj udka z dodatkiem marchwi i sosu.