Reklama

Kaczka z porzeczkami

Staropolskie danie.

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 piersi z kaczki
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki miodu
  • sól pieprz
  • majeranek

Mięso umyj, osusz. Skórę natnij w kratkę. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Piersi ułóż na zimnej patelni (skórą do dołu). Smaż, zwiększając ogień przez 6-8 min, aż większość tłuszczu się wytopi, a skórka stanie się brązowa. Odwróć i smaż jeszcze 5-6 minut. Piersi przełóż do żaroodpornego naczynia, piecz 6-8 min w temp. 190°C.

Do rondelka wlej 2-3 łyżki tłuszczu z patelni. Dodaj porzeczki i wino. Podgrzewaj na średnim ogniu tak długo aż połowa płynu odparuje, a owoce się rozpadną. Dopraw miodem. Mięso wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 min. Podawaj z sosem porzeczkowym.

Reklama

Rada: Do kaczki można też podać sos śliwkowy. Do garnka wlej 70 ml miodu, dodaj 60 ml ciemnego sosu sojowego oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Zagotuj, a gdy już zacznie wrzeć, wrzuć 80 g suszonych śliwek oraz 200 g świeżych węgierek (bez pestek). Wlej 50 ml octu z czerwonego wina, gotuj ok. 30 min. Dopraw do smaku ostrą papryką. Gdy przestygnie, rozdrobnij blenderem.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy