Kanapka z pieczoną kaczką. Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Oraz majonezem, burakami i piklowaną cebulą. Przepis Grzegorza Łapanowskiego.

Składniki
- 700 g uda z kaczki
- 30 g soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 6 obranych ząbków czosnku
- pęczek świeżego majeranku
- 3 łyżki oleju
- 100 g masła
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:Udka natrzyj solą z połową pęczka majeranku, pieprzem i czosnkiem. Przełóż mięso do metalowej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na 5 godz.
Po tym czasie opłucz je pod zimną wodą, następnie dokładnie osusz i obsmaż z każdej strony na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przełóż udka wraz z tłuszczem do głębokiej blaszki, dodaj masło, ząbki czosnku i drugą połowę pęczka majeranku.
Przykryj folią aluminiową i piecz 4 godz. w 120°C. Przed podaniem mięso porwij na kawałki.
Majonez
Składniki
- 2 żółtka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki octu winnego
- sól i pieprz (do smaku)
- szczypta cukru
- 3 łyżeczki musztardy
Wszystkie składniki, oprócz oleju, zmiksuj. Gdy się dobrze połączą, ciągle miksując, dolewaj wolnym strumieniem olej. Dopraw do smaku.
Piklowana cebula
Składniki
- 2 czerwone cebule
- 10 g soli
- 100 g cukru
- 100 g octu winnego
- 200 g wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól, cukier i zioła. Zagotuj. Cebulę pokrój w plastry o grubości pół centymetra i zalej gorącą marynatą. Odstaw na godzinę do wystygnięcia.
Pieczone buraki
Składniki
- 2 średniej wielkości buraki
- 2 łyżeczki oleju
- szczypta soli
Buraki dokładnie umyj, posmaruj olejem i posyp solą. Każdego buraka osobno zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 1,5-2 godzin w 170°C. Kiedy wystygną, obierz je i pokrój w półcentymetrową kostkę.
Bułki burgerowe
Składniki
- 800 g mąki pszennej
- 11 g drożdży
- 430 ml ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 85 g masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
Mleko podgrzej do temperatury ok. 30°C. Rozpuść w nim drożdże, cukier i masło. Następnie dodaj mąkę, jajo i sól. Mieszaj do otrzymania zwartej, jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Aby przyśpieszyć proces wyrastania ciasta, możesz nagrzać piekarnik do 40°C i wyłączyć go przed włożeniem ciasta. Czekaj aż ciasto podwoi objętość.
Po tym czasie podziel je na kawałki. Waga standardowych bułek do burgera waha się w granicach 80-110 g. Z każdej porcji ciasta formuj kulkę, zagniatając jej brzegi do środka. Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą delikatnie spłaszcz dłonią.
Proces wyrastania powtarza się tak, jak wcześniej. Jeśli chcesz przykryć bułki folią, posmaruj ją olejem i dopiero wtedy połóż na bułkach - dzięki temu nie przyklei się do bułek. Gdy bułki wyrosną, posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami, np. czarnuszką czy sezamem.
Piecz w 180°C ok. 20 min. Czas zależy od wielkości bułek. Kontroluj: jeśli się zarumienią od góry i dołu, to znak, że czas je wyjąć z pieca. Po upieczeniu najlepiej odłożyć je na kratkę do wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu", w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych opowiada swoje pachnące historie o tym, jak zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół.
"Zioła na talerzu", autorzy: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Wydawnictwo Edipresse. Premiera: 4 kwietnia 2018 r.
