Reklama

Kanapka z pieczoną kaczką. Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Oraz majonezem, burakami i piklowaną cebulą. Przepis Grzegorza Łapanowskiego.

Składniki

  • 700 g uda z kaczki
  • 30 g soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • pęczek świeżego majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Udka natrzyj solą z połową pęczka majeranku, pieprzem i czosnkiem. Przełóż mięso do metalowej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na 5 godz.

Po tym czasie opłucz je pod zimną wodą, następnie dokładnie osusz i obsmaż z każdej strony na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przełóż udka wraz z tłuszczem do głębokiej blaszki, dodaj masło, ząbki czosnku i drugą połowę pęczka majeranku.

Przykryj folią aluminiową i piecz 4 godz. w 120°C. Przed podaniem mięso porwij na kawałki.

Reklama

Majonez

Składniki

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • sól i pieprz (do smaku)
  • szczypta cukru
  • 3 łyżeczki musztardy

Wszystkie składniki, oprócz oleju, zmiksuj. Gdy się dobrze połączą, ciągle miksując, dolewaj wolnym strumieniem olej. Dopraw do smaku.

Piklowana cebula

Składniki

  • 2 czerwone cebule
  • 10 g soli
  • 100 g cukru
  • 100 g octu winnego
  • 200 g wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól, cukier i zioła. Zagotuj. Cebulę pokrój w plastry o grubości pół centymetra i zalej gorącą marynatą. Odstaw na godzinę do wystygnięcia.

Pieczone buraki

Składniki

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 2 łyżeczki oleju
  • szczypta soli

Buraki dokładnie umyj, posmaruj olejem i posyp solą. Każdego buraka osobno zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 1,5-2 godzin w 170°C. Kiedy wystygną, obierz je i pokrój w półcentymetrową kostkę.

Bułki burgerowe

Składniki

  • 800 g mąki pszennej
  • 11 g drożdży
  • 430 ml ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 85 g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Mleko podgrzej do temperatury ok. 30°C. Rozpuść w nim drożdże, cukier i masło. Następnie dodaj mąkę, jajo i sól.  Mieszaj do otrzymania zwartej, jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Aby przyśpieszyć proces wyrastania ciasta, możesz nagrzać piekarnik do 40°C i wyłączyć go przed włożeniem ciasta. Czekaj aż ciasto podwoi objętość.

Po tym czasie podziel je na kawałki. Waga standardowych bułek do burgera waha się w granicach 80-110 g. Z każdej porcji ciasta formuj kulkę, zagniatając jej brzegi do środka. Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą delikatnie spłaszcz dłonią.

Proces wyrastania powtarza się tak, jak wcześniej. Jeśli chcesz przykryć bułki folią, posmaruj ją olejem i dopiero wtedy połóż na bułkach -  dzięki temu nie przyklei się do bułek. Gdy bułki wyrosną, posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami, np. czarnuszką czy sezamem.

Piecz w 180°C ok. 20 min. Czas zależy od wielkości bułek. Kontroluj: jeśli się zarumienią od góry i dołu, to znak, że czas je wyjąć z pieca. Po upieczeniu najlepiej odłożyć je na kratkę do wystygnięcia.

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu", w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych opowiada swoje pachnące historie o tym, jak zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół.

"Zioła na talerzu", autorzy: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Wydawnictwo Edipresse. Premiera: 4 kwietnia 2018 r.

 

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy