Reklama

​Kanapka z szynką parmeńską, pomidorem, mozzarellą i pesto

Przepis z książki “Pora na lunch ". Czas przygotowania: 15 minut Liczba porcji: 1 kanapka.

Ta klasyczna włoska kanapka jest tak dobra, że bez problemu można zjeść dwie. Tak zrobił kiedyś nasz znajomy, po kryjomu pożerając cały nasz lunch. Czy miał dość? Nic z tych rzeczy.

Składniki

  • 1/2 dużej ciabatty lub 1 mała (kup takie, które nadają się do zamrażania, zamroź od razu i wykorzystaj w ciągu miesiąca)
  • 1 bardzo duża łyżka pesto
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1/2 kuli mozzarelli pokrojonej na plastry
  • 1/2 grubo pokrojonego pomidora
  • oliwa
  • szczypta soli
  • garść liści bazylii

Jeśli używasz mrożonej ciabatty, rozgrzej piekarnik do 180°C (gazowy ustaw na poziom 4). Piecz ją 10 minut i, wyjmij z piekarnika i odłóż, żeby ostygła. Jeśli używasz dużej ciabatty, przekrój ją na pół w poprzek, a następnie znów na pół wzdłuż, ale nie przekrawaj do końca.

Spód posmaruj pesto i wyłóż plasterkami szynki parmeńskiej, mozzarelli i pomidora. Pomidory posyp solą i skrop oliwą z oliwek.

Reklama

Ciasno zawiń w folię aluminiową lub papier i obwiąż sznurkiem.

Pora lunchu

Odwiń kanapkę i zjedz ją, zanim ktoś spróbuje ci ją ukraść.

Przepis pochodzi z książki “Pora na lunch", Sophie Missing, Caroline Craig. Wydawnictwo Buchmann. Premiera: 18 kwietnia 2018 r.

Caroline Craig I Sophie Missing w książce "Pora na lunch" postanowiły "ugryźć" lunch ze wszystkich stron. W rozsądny sposób pokazują, jak możesz zaoszczędzić pieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe.

© przepisy i stylizacje jedzenia: Sophie Missing and Caroline Craig

© zdjęcia: David Loftus

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy