Kanapki z grillowaną baraniną
Niezwykle charyzmatyczny Guy Fieri, w 16 sezonie swojego autorskiego programu odbywa kulinarną podróż po klasycznych barach Stanów Zjednoczonych. W każdym z odwiedzanych miejsc, Guy wyszukuje prawdziwe kąski, o których opowiada ciekawą kulinarną historię.
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 40 minut
Dla 4 lub 8 osób
Składniki:
Pół łyżki kaparów
1 łyżeczka świeżych liści oregano
4 ząbki czosnku
2 kubeczki niesłodzonego jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy extra virgin + odrobina oliwy do grillowania
Pół łyżeczki skórki cytrynowej
Sól i świeżo zmielony pieprz
1,5 -2 kg nogi barana (kość powinna być usunięta, a mięso rozcięte na kształt motyla; cięcie rozpoczyna się w miejscu, z którego usunięto nogę)
Majonez z harissą do podania
Słodkie pikle z ogórków do podania
Sposób przygotowania
1. Przygotuj marynatę: posiekaj drobno razem kapary, oregano i czosnek. Przełóż do miseczki i dodaj jogurt, oliwę z oliwek, skórkę cytrynową, szczyptę soli i pieprzu i ucieraj, aż będą gładko połączone.
2. Umieść baraninę w woreczku próżniowym i dodaj marynatę jogurtową. Rozprowadź marynatę tak, żeby całe mięso było nią pokryte. Zamknij woreczek tak, aby nie pozostało w nim powietrze i umieść go w lodówce na przynajmniej 30 minut (możesz też pozostawić na noc).
3. Rozgrzej grill do średniej temperatury.
4. Kiedy baranina jest już zamarynowana, wyjmij ją z woreczka i wytrzyj mięso papierowymi ręcznikami z resztek marynaty. Rozłóż mięso na płasko, dopraw je oliwą i dobrze posól i popieprz z obu stron, aby miało bardziej chrupiącą skórkę.
5. Grilluj przez 15 minut, a następnie przewróć mięso na drugą stronę i grilluj przez kolejne 12 do 15 minut, aż uzyska charakterystyczny kolor.
6. Kiedy jest już gotowe, zdejmij je z grilla i owiń folią i pozostaw na 10 do 12 minut, a następnie pokrój w poprzek włókien na cienkie plasterki.
7. Przekrój bagietkę wzdłuż na pół, tak aby uzyskać dwa długie kawałki. Umieść je na grillu i, obracając, opiekaj przez około 2 minuty.
8. Jedną z połówek bagietki posmaruj majonezem z harissą, ułóż na niej plasterki baraniny i ogórki, następnie przykryj drugą połową bagietki i pokrój kanapkę na cztery części.
Przepisy Guya Fieri to nie lada gratka dla prawdziwych koneserów smacznego i konkretnego jedzenia. Powyższy przepis powinien dać przedsmak tego, co można oglądać na antenie Polsat Food Network codziennie o 12:00 i 23:00 w programie ,,Kulinarne podróże z Guyem Fierim". Nowa seria w emisji już od 2 lutego.