Kanapki z ricottą i figami
Przepis Anny Starmach.

Składniki
- 4 kromki drożdżowej chałki lub twojego ulubionego chleba
- 120 g ricotty
- 4 figi
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu (najlepiej lawendowego)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka nasion chia
- świeży tymianek
- świeża mięta
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Kromki chałki lub chleba posmaruj cienko masłem i lekko podpiecz w piekarniku, tak aby się zarumieniły.
Orzechy podpraż na suchej patelni i grubo posiekaj.
Ricottę wymieszaj z 1 łyżką posiekanego tymianku, szczyptą soli, nasionami chia i cynamonem.
Figi pokrój w plasterki.
Podpieczone kromki posmaruj ricottą, na wierzchu połóż figi, orzechy, dodaj odrobinę miodu. Udekoruj listkami świeżej mięty.
Przepis pochodzi z książki "Pyszne kolacje" Anny Starmach. Wydawnictwo Znak. Premiera: 31 października 2018 r.
