Reklama

Kanapki z ricottą i figami

Przepis Anny Starmach.

Składniki

  • 4 kromki drożdżowej chałki lub twojego ulubionego chleba
  • 120 g ricotty
  • 4 figi
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu (najlepiej lawendowego)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • świeży tymianek
  • świeża mięta
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Kromki chałki lub chleba posmaruj cienko masłem i lekko podpiecz w piekarniku, tak aby się zarumieniły.

Orzechy podpraż na suchej patelni i grubo posiekaj.

Ricottę wymieszaj z 1 łyżką posiekanego tymianku, szczyptą soli, nasionami chia i cynamonem.

Figi pokrój w plasterki.

Podpieczone kromki posmaruj ricottą, na wierzchu połóż figi, orzechy, dodaj odrobinę miodu. Udekoruj listkami świeżej mięty.

Przepis pochodzi z książki "Pyszne kolacje" Anny Starmach. Wydawnictwo Znak. Premiera: 31 października 2018 r.

Reklama


Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy