Kanapkowe pasty warzywne. Z czego i w jaki sposób je przygotować?
Stragany uginają się obecnie pod obfitością warzyw. Można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Nadają się do przygotowania sałatek, zup czy surówek. Można z nich zrobić też pyszne pasty do kanapek i nie tylko. Oto moje propozycje.

Nikogo na pewno nie trzeba zapewniać, że warzywa są wyjątkowo zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Można to zrobić na wiele różnych sposobów, między innymi robiąc pasty z ich udziałem. Mam nadzieję, że poniższe przepisy przypadną wam do gustu!
Pasta z bakłażana - przepis Ewy Wachowicz
Na początku chciałabym podzielić się przepisem na pastę z bakłażana. Jest to niskokaloryczne warzywo, które ma bardzo oryginalny smak.

Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 łyżka pasty sezamowej
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- do dekoracji: mięta
Opis przygotowania:
- Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na pół i obficie posypać solą.
- Odstawić na kilka-kilkadziesiąt minut.
- Następnie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym (tak pozbędziemy się goryczki).
- Bakłażana zawinąć w folię aluminiową i upiec na ruszcie lub w piekarniku (200 st. C około 20 minut).
- Po upieczeniu wydrążyć miąższ, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem.
- Wymieszać z pastą sezamową, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i jogurtem.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Udekorować miętą.
- Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami (marchewką, ogórkiem itp.) lub pieczywem.
Polecamy również: Dania z pomidorów. Przepisy Ewy Wachowicz
Pasta kanapkowa z cukinii - przepis Ewy Wachowicz
Sezon na cukinię w pełni. Jest niskokaloryczna i można z niej przygotować bardzo smaczną pastę. Oto przepis.

Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 2 cebule
- oliwa lub masło klarowane
- wędzona papryka w proszku
- sól
- pieprz
- cukier trzcinowy
- łyżka koncentratu pomidorowego
Opis przygotowania:
- Na patelnię dodać oliwę i na niej zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Do cebuli dodać cukinię obraną i startą na tarce o grubych oczkach.
- Na małym ogniu dusić aż cukinia będzie miękka a płyn odparuje.
- Na samym końcu doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, papryką, solą, pieprzem i cukrem.
Pasta z ogórka - przepis Ewy Wachowicz
Nie wszyscy wiedzą, że pastę da się też przygotować z ogórka. Jest bardzo smaczna i doskonale sprawdza się jako smarowidło do kanapek.

Składniki:
- 2 ogórki gruntowe
- 2 jajka
- 150 g serka śmietankowego
- sól
- pieprz
- garść listków mięty
Opis przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce warzywnej o grubych oczkach.
- Ogórki obrać i także zetrzeć na tarce.
- Miętę drobno posiekać.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Ajvar - przepis Ewy Wachowicz
Inną propozycją jest Ajvar. Produkt ten wywodzi się z Bałkanów, ale obecnie jest popularny również w naszym kraju. To pasta warzywna, która składa się głównie ze słodkiej papryki, bakłażanów oraz czosnku. Możecie kupić gotowy produkt, albo też zrobić ajvar samodzielnie.

Składniki:
- 10 papryk czerwonych
- 2 bakłażany
- papryczka chili (ten składnik można pominąć jeśli robimy łagodną wersję pasty)
- 2 główki czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub ocet
- 2 łyżeczki miodu
- 8 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Warzywa opiec w piekarniku.
- Z papryk zdjąć skórkę, pozbawić pestek, miąższ drobno pokroić i przełożyć do miski.
- Miąższ z bakłażana wyjąć łyżką.
- Dodać do papryki.
- Dorzucić czosnek wyciśnięty z łupin.
- Dolać sok z cytryny, miód i oliwę.
- Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Przełożyć do słoiczków.
- Zalać oliwą i zakręcić.
Pasta z fasoli - przepis Ewy Wachowicz
Moi domownicy bardzo lubią pastę z fasoli. Oto, jak ją zrobić.

Składniki:
- ½ kg fasoli "Piękny Jaś"
- oliwa do smażenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ fenkułu
- 100 ml białego wina
- sól
- pieprz
- śmietanka do zagęszczenia
Opis przygotowania:
- Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc), wymienić wodę i ugotować do miękkości.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić.
- Dodać posiekany czosnek i drobno pokrojoną połówkę fenkułu.
- Przesmażyć.
- Podlać białym winem.
- Odparować.
- Przełożyć do miksera, dodać ugotowaną i odcedzoną fasolę.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Zalać śmietanką i zmiksować.