Kanapkowe pasty warzywne. Z czego i w jaki sposób je przygotować?

Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczPawel Wodzynski/East NewsEast News

Pasta z bakłażana - przepis Ewy Wachowicz

Pasta z bakłażana - przepis Ewy Wachowicz
Pasta z bakłażana - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka pasty sezamowej
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • do dekoracji:  mięta
  1. Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na pół i obficie posypać solą.  
  2. Odstawić na kilka-kilkadziesiąt minut. 
  3. Następnie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym (tak pozbędziemy się goryczki). 
  4. Bakłażana zawinąć w folię aluminiową i upiec na ruszcie lub w piekarniku (200 st. C około 20 minut).  
  5. Po upieczeniu wydrążyć miąższ, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. 
  6. Wymieszać z pastą sezamową, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i jogurtem. 
  7. Przyprawić solą i pieprzem. 
  8. Udekorować miętą. 
  9. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami (marchewką, ogórkiem itp.) lub pieczywem.

Pasta kanapkowa z cukinii - przepis Ewy Wachowicz

Pasta z cukinii
Pasta z cukinii123RF/PICSEL
  • 1 średnia cukinia
  • 2  cebule
  • oliwa lub masło klarowane
  • wędzona papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • cukier trzcinowy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  1. Na patelnię dodać oliwę i na niej zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. 
  2. Do cebuli dodać cukinię obraną i startą na tarce o grubych oczkach. 
  3. Na małym ogniu dusić aż cukinia będzie miękka a płyn odparuje. 
  4. Na samym końcu doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, papryką, solą, pieprzem i cukrem.

Pasta z ogórka - przepis Ewy Wachowicz

Pasta z ogórków - przepis Ewy Wachowicz
Pasta z ogórków - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2  jajka
  • 150 g serka śmietankowego
  • sól
  • pieprz
  • garść listków mięty
  1. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce warzywnej o grubych oczkach. 
  2. Ogórki obrać i także zetrzeć na tarce. 
  3. Miętę drobno posiekać. 
  4. Wszystkie składniki przełożyć do miski doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Ajvar - przepis Ewy Wachowicz

Ajvar - przepis Ewy Wachowicz
Ajvar - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 10 papryk czerwonych
  • 2 bakłażany
  • papryczka chili (ten składnik można pominąć jeśli robimy łagodną wersję pasty)
  • 2 główki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub ocet
  • 2 łyżeczki miodu
  • 8 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  1. Warzywa opiec w piekarniku. 
  2. Z papryk zdjąć skórkę, pozbawić pestek, miąższ drobno pokroić i przełożyć do miski. 
  3. Miąższ z bakłażana wyjąć łyżką. 
  4. Dodać do papryki. 
  5. Dorzucić czosnek wyciśnięty z łupin. 
  6. Dolać sok z cytryny, miód i oliwę.
  7.  Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 
  8. Przełożyć do słoiczków. 
  9. Zalać oliwą i zakręcić.

Pasta z fasoli - przepis Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriał partnera
  • ½ kg fasoli "Piękny Jaś"
  • oliwa do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ fenkułu
  • 100 ml białego wina
  • sól
  • pieprz
  • śmietanka do zagęszczenia
  1. Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc), wymienić wodę i ugotować do miękkości. 
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. 
  3. Dodać posiekany czosnek i drobno pokrojoną połówkę fenkułu. 
  4. Przesmażyć. 
  5. Podlać białym winem. 
  6. Odparować. 
  7. Przełożyć do miksera, dodać ugotowaną i odcedzoną fasolę. 
  8. Przyprawić solą i pieprzem. 
  9. Zalać śmietanką i zmiksować.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 67: Majka JeżowskaINTERIA.PL