Pomidory w roli głównej. Jakie oryginalne potrawy z nich przygotować?

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz
Zupa pomidorowa Ewy Wachowiczmateriał partnera

Kiszone pomidory - przepis Ewy Wachowicz

Kiszone pomidory Ewy Wachowicz
Kiszone pomidory Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich),
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • koper,
  • solanka: 30 g soli na 1 l wody.
  1. Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą. 
  2. Zalać wystudzoną solanką. Przykryć, ale nie zakręcać. 
  3. Odstawić na 5-7 dni. 
  4. Po tym czasie szczelnie zamknąć. 
  5. Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach. 
  6. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  7. Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika. 
  8. Jak sami widzicie, pomysłów na wykorzystanie pomidorów nie brakuje. 
  9. Mogą to być tradycyjne potrawy, albo całkiem oryginalne - wybór należy do was. 
  10. Jestem przekonana, że na pewno więcej niż tylko jedna receptura, przypadnie wam do gustu

Sałatka z pomidorami - przepis Ewy Wachowicz

  • 3 pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeża bazylia,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki oliwy,
  • kilka łyżek majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka pasty paprykowej.
  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. 
  2. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Dodać poszarpane listki bazylii. 
  4. Przyprawić solą i pieprzem. 
  5. Wlać oliwę.
  6. Do majonezu dodać musztardę i pastę paprykową. Wymieszać. 
  7. Do pomidorów dodać 2 łyżki, resztę można wykorzystać na kanapki.

Zupa pomidorowa - przepis Ewy Wachowicz

Zupa pomidorowa - przepis Ewy Wachowicz
Zupa pomidorowa - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 4 pomidory malinowe,
  • 2 pomidory zwykłe,
  • 1 marchewka,
  • 1 ziemniak,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 1 l wywaru na cielęcinie,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól morska do smaku,
  • 1 łyżka masła do smażenia,
  • do podania: makaron. 
  1. W garnku roztopić masło. 
  2. Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości warzyw.
  3. Dodać pomidory starte na tarce jarzynowej (najpierw przekroić na pół, następnie zetrzeć w taki sposób, by skórka została na tarce). 
  4. Zagotować i zmiksować.
  5. Dodać miód. 
  6. Doprawić solą do smaku. 
  7. Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować). 
  8. Podawać z makaronem.

Sos pomidorowy - przepis Ewy Wachowicz

Sos pomidorowy
Sos pomidorowy123RF/PICSEL
  • 3-4 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • kilka pomidorów suszonych w oliwie,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ⅓ łyżeczki kminku mielonego.

Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym - przepis Ewy Wachowicz

Zapiekane bakłażany
Zapiekane bakłażanymateriał partnera
  • 1 duży bakłażan,
  • sól,
  • 1 - cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3-4 dojrzałe pomidory,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ser haloumi lub kulka mozzarelli,
  • świeża bazylia do dekoracji.

Leczo pomidorowe z indykiem - przepis Ewy Wachowicz

  • ½ kg mięsa z indyka,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 1 cebula,
  • 3 różnokolorowe papryki,
  • 2 cukinie,
  • 3 pomidory,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka estragonu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • bazylia do dekoracji.
„Ewa gotuje”: Ciasto drożdżowe z konfiturą i kruszonkąPolsat