Pomidory w roli głównej. Jakie oryginalne potrawy z nich przygotować?
Nie wyobrażam sobie kuchni bez warzyw, w tym pomidorów. Od kiedy mam własną, przydomową szklarnię, wykorzystuję je częściej. Wiosną nabywam sadzonki pomidorów oraz ogórków, które uprawiam na własny użytek. Już od jakiegoś czasu cieszę się smakiem pomidorów z własnego ogrodu. Najczęściej używam ich do zup, sałatek czy kanapek, ale przygotowuję też ciekawsze potrawy, na które przepisami się z wami podzielę.
Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw w Unii Europejskiej, a Polska jest w czołówce krajów zajmującej się ich eksportem. Są one nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają takie witaminy, jak: C, K, B1, a oprócz tego: kwas foliowy, biotynę czy cynk.
Nie wiem czy wiecie, że pomidory są wdzięcznym materiałem na kiszonki. Takie zamknięte w słoiku można zimą użyć do przygotowania sałatek, jak i zupy pomidorowej.
Składniki:
- 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich),
- 4 ząbki czosnku,
- kawałek chrzanu,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- koper,
- solanka: 30 g soli na 1 l wody.
Opis przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą.
- Zalać wystudzoną solanką. Przykryć, ale nie zakręcać.
- Odstawić na 5-7 dni.
- Po tym czasie szczelnie zamknąć.
- Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach.
- Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.
- Jak sami widzicie, pomysłów na wykorzystanie pomidorów nie brakuje.
- Mogą to być tradycyjne potrawy, albo całkiem oryginalne - wybór należy do was.
- Jestem przekonana, że na pewno więcej niż tylko jedna receptura, przypadnie wam do gustu
Zobacz też: Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Wachowicz podaje przepisy na ciasta, przekąski i dania ze śliwkami
Osobiście najbardziej lubię pomidory zerwane "ze słońca", pokrojone w plasterki i położone na kanapce. Polecam też poniższą sałatkę. Składniki:
- 3 pomidory,
- 3 ząbki czosnku,
- świeża bazylia,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki oliwy,
- kilka łyżek majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżka pasty paprykowej.
Opis przygotowania:
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
- Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać poszarpane listki bazylii.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Wlać oliwę.
- Do majonezu dodać musztardę i pastę paprykową. Wymieszać.
- Do pomidorów dodać 2 łyżki, resztę można wykorzystać na kanapki.
Polecamy też: Ewa Wachowicz poleca przepisy z grzybami. Palce lizać
Zupę pomidorową znają wszyscy ale niekoniecznie taką z dodatkiem miodu. Oto receptura.
Składniki:
- 4 pomidory malinowe,
- 2 pomidory zwykłe,
- 1 marchewka,
- 1 ziemniak,
- ½ papryki czerwonej,
- 1 cebula,
- 1 l wywaru na cielęcinie,
- 1 łyżka miodu,
- sól morska do smaku,
- 1 łyżka masła do smażenia,
- do podania: makaron.
Opis przygotowania:
- W garnku roztopić masło.
- Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości warzyw.
- Dodać pomidory starte na tarce jarzynowej (najpierw przekroić na pół, następnie zetrzeć w taki sposób, by skórka została na tarce).
- Zagotować i zmiksować.
- Dodać miód.
- Doprawić solą do smaku.
- Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować).
- Podawać z makaronem.
Z pomidorów warto też zrobić sos, który można podać na przykład z pieczonymi ziemniakami, posmarować kanapkę, jak również wykorzystać do wielu dań.
Składniki:
- 3-4 pomidory,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- kilka pomidorów suszonych w oliwie,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka oregano,
- ⅓ łyżeczki kminku mielonego.
Opis przygotowania:
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Po chwili dołożyć sparzone, pozbawione skórki i pokrojone pomidory i pomidory suszone. W razie potrzeby podlać wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz oregano i mielonym kminkiem. Dusić przez 15 minut. Zmiksować na gładko.
Taki sos można wykorzystać do przyrządzenia zapiekanych bakłażanów, którym dzielę się poniżej. Można też postępować stricte według poniższej receptury.
Składniki:
- 1 duży bakłażan,
- sól,
- 1 - cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- 3-4 dojrzałe pomidory,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- ser haloumi lub kulka mozzarelli,
- świeża bazylia do dekoracji.
Opis przygotowania:
Bakłażana pokroić w krążki o grubości palca. Posolić z obu stron i odstawić. Gdy pojawi się "rosa", osuszyć ręcznikiem papierowym (ten zabieg pozwala pozbyć się goryczki). Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C. W tym czasie zrobić sos. Na gorącej oliwie zezłocić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sparzone pomidory drobno posiekać, przełożyć na patelnię. Przyprawić solą oraz roztartą w dłoniach bazylią i oregano. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż się mocno zredukuje. Sos rozłożyć na podpieczonych plastrach bakłażana. Przykryć pokrojonym serem i zapiec w piekarniku (pod grillem). Udekorować świeżą bazylią. Podawać na ciepło lub na zimno.
Jak wspomniałam pomidory można wykorzystać też do wielu dań, w tym także mięsnych. Poniżej leczo pomidorowe z indykiem.
Składniki:
- ½ kg mięsa z indyka,
- masło klarowane do smażenia,
- 1 cebula,
- 3 różnokolorowe papryki,
- 2 cukinie,
- 3 pomidory,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka estragonu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- bazylia do dekoracji.
Opis przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na maśle klarowanym. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Pokroić i dodać papryki oraz cukinie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić i dodać do potrawy. Wlać przecier pomidorowy. Dorzucić posiekaną papryczkę chili, przyprawić roztartym w dłoniach estragonem, słodką papryką i solą. Wymieszać, przykryć i dusić przez kilka minut. Na talerzu udekorować bazylią.