Śliwki, gruszki i inne jesienne owoce - przepisy na przysmaki na ich bazie
Na straganach pełno sezonowych warzyw i owoców. Wśród nich “królują”: jabłka, gruszki oraz śliwki. To owoce, które zawsze przywodzą na myśl jesień. Można je wykorzystać do przygotowania wielu smacznych potraw. Poniżej kilka wybranych przepisów zarówno na proste, ale i bardziej skomplikowane pyszności.
To jeden z prostszych sposobów na szybkie przygotowanie pysznego deseru.
Składniki:
- 1½ kg śliwek węgierek
- 1 łyżka masła
- 3 goździki
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 kieliszek wina śliwkowego
Kruszonka:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g masła
Opis przygotowania:
- Na stolnicę wysypać mąkę krupczatkę (można użyć zwykłej, ale na krupczatce kruszonka jest bardziej krucha).
- Garść odsypać na bok - ta mąka posłuży do podsypywania, można nią też regulować gęstość kruszonki.
- Dodać cukier brązowy oraz waniliowy i kostkę zimnego masła. Posiekać.
- Gdy powstanie kruszonka, wyrobić ciasto - powinno się ledwo kleić.
- Ulepić kulkę, włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki na ½ godziny (w lodówce trzeba chłodzić przez 2 godziny).
- Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.
- Na patelni roztopić masło, wrzucić węgierki, dodać goździki, cynamon i imbir.
- Mieszając podlać winem śliwkowym (można użyć jakiegokolwiek słodkiego, białego wina).
- Podsmażać do momentu, aż alkohol odparuje.
- Przełożyć do foremki (Ewa używa formy ceramicznej o wymiarach 32 cm x 22 cm).
- Z zamrażarki wyjąć ciasto i pokruszyć je na wierzch - tak, by równomiernie pokryło śliwki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 40 minut (ostatnie 5 minut z funkcją grillowania, by kruszonka dobrze się zapiekła).
UWAGA: Można też pominąć "etap patelni" i śliwki z przyprawami nałożyć wprost do formy. Nie podlewamy wtedy winem, bo owoce i tak puszczą sok, więc w deserze byłoby za dużo wilgoci.
Zobacz też: Dania z pomidorów. Przepisy Ewy Wachowicz
Kolejny przepis również nie należy do skomplikowanych. Smakuje jednak doskonale. Poniżej receptura na gruszki w czerwonym winie.
Składniki:
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
- 4 twarde gruszki
- 140 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 0,2 laski cynamonu
- 2 goździki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 gałązka rozmarynu
Dekoracja:
- 2 szklanki śmietany 36%
- gorzka czekolada
Opis przygotowania:
- Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy.
- Powoli odparować połowę.
- Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne.
- Gotować w czerwonym winie 5-15 minut, aż zmiękną.
- Uważać, żeby się nie rozgotowały.
- Aby były równomiernie zaczerwienione, należy je co jakiś przewrócić.
- Gruszki delikatnie wyjąć, ułożyć na talerzu wgłębieniem po gniazdach nasiennych do góry (obciąć wypukły spód, by dobrze leżały).
- Wywar z gruszek przecedzić, zagęścić żelatyną, ostudzić. Polać nim gruszki, udekorować bitą śmietaną i startą czekoladą.
Zobacz też: Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Wachowicz podaje przepisy na ciasta, przekąski i dania ze śliwkami
Składniki:
- 4 jabłka
- 150 g chudego twarogu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 150 ml śmietany 18%
- 1 jajko
- garść orzechów laskowych
- garść żurawiny
- 100 ml cydru
Sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- cydr, w którym moczyła się żurawina
Opis przygotowania:
- Jabłka umyć, odciąć górną część z ogonkiem, środki wydrążyć.
- Żurawinę namoczyć w cydrze.
- Orzechy uprażyć, pozbawić skórki, posiekać.
- Ser rozdrobnić widelcem.
- Wybić jajko, wlać śmietanę.
- Dorzucić orzechy i odsączoną żurawinę.
- Dokładnie wymieszać i nałożyć do wydrążonych jabłek.
- Przykryć odciętymi "kapeluszami“.
- Ułożyć na wyścielonej papierem blasze piekarnikowej i piec przez 20 minut w temp. 160 st. C.
- Podawać z sosem. Jogurt posłodzić cukrem waniliowym. Przyprawić cynamonem.
- Wymieszać z cydrem, w którym moczyła się żurawina.
Polecamy też: Ewa Wachowicz poleca przepisy z grzybami. Palce lizać
Powyższe przepisy nie należały do najtrudniejszych, ale podzielę się też nieco bardziej skomplikowanymi. Jeśli lubicie desery i macie ambicje kulinarne, to zainteresuje was poniższa receptura na ciasto z masą gruszkową i jabłkową.
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dekoracja: chipsy jabłkowe
Masa gruszkowa: 1 kg gruszek, 2 galaretki cytrynowe
Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ½ łyżeczki cynamonu, 2 galaretki cytrynowe
Placek miodowy: 450 g mąki, 1 szklanka cukru, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 125 g masła, 2 jajka, 4 łyżki miodu
Polewa: 2 tabliczki czekolady gorzkiej, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem.
- Cały czas miksując, stopniowo dodać żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem dopieczenia i wysmarowanej masłem.
- Piec przez ok. 35 minut w temp. 180 st. C.
- Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.
- Przygotować placek miodowy.
- Mąkę przesiać na stolnicę.
- Dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę.
- Posiekać z zimnym masłem.
- Gdy powstanie kruszonka, zrobić dołeczek, do dołka wybić jajka, wlać miód.
- Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
- Zrobić wałek, przeciąć na pół.
- ołówkę ciasta włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki -na pewno przyda się do innego deseru.
- Drugą część rozwałkować, nawinąć na wałek i przełożyć do prostokątnej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
- Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.
- Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Usmażyć na dwóch oddzielnych patelniach.
- Jabłka przyprawić cynamonem.
- Gdy owoce zmiękną, wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić.
- Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
- Na dolny placek nałożyć tężejąca masę jabłkową. Rozsmarować.
- Przykryć miodownikiem. Nałożyć masę gruszkową, również rozsmarować i przykryć górnym plackiem.
- Wierzch ciasta pokryć czekoladą, rozpuszczoną z mlekiem i masłem w gorącej kąpieli wodnej.
- Udekorować ekologicznymi chipsami jabłkowymi.
Jeśli lubicie jabłka, ale znudziła wam się klasyczna szarlotka, to poniższy przepis na pewno przypadnie wam do gustu.
Składniki:
- 1½ kg jabłek
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 galaretka pomarańczowa
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1½ paczki okrągłych biszkoptów
- bita śmietana z cukrem waniliowym
Opis przygotowania:
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
- Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż się rozpadną.
- Następnie wsypać cukier i wymieszać, aby się rozpuścił.
- Dodać cynamon.
- Zdjąć z ognia.
- Do masy wsypać galaretkę, dodać 3 łyżeczki żelatyny, starannie wymieszać.
- Na dnie tortownicy ułożyć 2 warstwy biszkoptów, wyłożyć na nie połowę masy jabłkowej, przykryć warstwą biszkoptów i nałożyć resztę jabłek.
- Wstawić do lodówki, aby stężało.
- Podawać z kleksami bitej śmietany.
- Jak sami widzicie z sezonowych owoców można “wyczarować" prawdziwe, kulinarne perełki.
- Zachęcam was do wykorzystania powyższych przepisów, bo niektóre z nich na pewno sprawią, że włączycie gruszki, jabłka i śliwki do swojej diety.