Śliwki, gruszki i inne jesienne owoce - przepisy na przysmaki na ich bazie

Przepisy Ewy Wachowicz na przysmaki z owocami
Przepisy Ewy Wachowicz na przysmaki z owocamimateriał partnera

Śliwki pod kruszonką - przepis Ewy Wachowicz

Śliwki pod kruszonką - przepis Ewy Wachowicz
Śliwki pod kruszonką - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 1½ kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka masła
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 kieliszek wina śliwkowego
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  1. Na stolnicę wysypać mąkę krupczatkę (można użyć zwykłej, ale na krupczatce kruszonka jest bardziej krucha). 
  2. Garść odsypać na bok - ta mąka posłuży do podsypywania, można nią też regulować gęstość kruszonki. 
  3. Dodać cukier brązowy oraz waniliowy i kostkę zimnego masła. Posiekać. 
  4. Gdy powstanie kruszonka, wyrobić ciasto - powinno się ledwo kleić. 
  5. Ulepić kulkę, włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki na ½ godziny (w lodówce trzeba chłodzić przez 2 godziny).
  6. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. 
  7. Na patelni roztopić masło, wrzucić węgierki, dodać goździki, cynamon i imbir. 
  8. Mieszając podlać winem śliwkowym (można użyć jakiegokolwiek słodkiego, białego wina). 
  9. Podsmażać do momentu, aż alkohol odparuje.
  10. Przełożyć do foremki (Ewa używa formy ceramicznej o wymiarach 32 cm x 22 cm).
  11. Z zamrażarki wyjąć ciasto i pokruszyć je na wierzch - tak, by równomiernie pokryło śliwki.
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 40 minut (ostatnie 5 minut z funkcją grillowania, by kruszonka dobrze się zapiekła).

Gruszki w czerwonym winie - przepis Ewy Wachowicz

  • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 twarde gruszki
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 0,2 laski cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • gorzka czekolada
  1. Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. 
  2. Powoli odparować połowę. 
  3. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. 
  4. Gotować w czerwonym winie 5-15 minut, aż zmiękną. 
  5. Uważać, żeby się nie rozgotowały. 
  6. Aby były równomiernie zaczerwienione, należy je co jakiś przewrócić.
  7. Gruszki delikatnie wyjąć, ułożyć na talerzu wgłębieniem po gniazdach nasiennych do góry (obciąć wypukły spód, by dobrze leżały).
  8. Wywar z gruszek przecedzić, zagęścić żelatyną, ostudzić. Polać nim gruszki, udekorować bitą śmietaną i startą czekoladą.

Jabłka zapiekane z serem i żurawiną - przepis Ewy Wachowicz

Zapiekane jabłka - przepis Ewy Wachowicz
Zapiekane jabłka - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 4 jabłka
  • 150 g chudego twarogu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • garść orzechów laskowych
  • garść żurawiny
  • 100 ml cydru
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • cydr, w którym moczyła się żurawina
  1. Jabłka umyć, odciąć górną część z ogonkiem, środki wydrążyć. 
  2. Żurawinę namoczyć w cydrze. 
  3. Orzechy uprażyć, pozbawić skórki, posiekać.
  4. Ser rozdrobnić widelcem. 
  5. Wybić jajko, wlać śmietanę. 
  6. Dorzucić orzechy i odsączoną żurawinę. 
  7. Dokładnie wymieszać i nałożyć do wydrążonych jabłek. 
  8. Przykryć odciętymi "kapeluszami“. 
  9. Ułożyć na wyścielonej papierem blasze piekarnikowej i piec przez 20 minut w temp. 160 st. C.
  10. Podawać z sosem. Jogurt posłodzić cukrem waniliowym. Przyprawić cynamonem.
  11. Wymieszać z cydrem, w którym moczyła się żurawina.

Ciast z masą gruszkową i jabłkową - przepis Ewy Wachowicz

Ciasto z masą gruszkową i jabłkową - przepis Ewy Wachowicz
Ciasto z masą gruszkową i jabłkową - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. 
  2. Cały czas miksując, stopniowo dodać żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. 
  3. Przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem dopieczenia i wysmarowanej masłem.
  4. Piec przez ok. 35 minut w temp. 180 st. C. 
  5. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. 
  6. Przygotować placek miodowy
  7. Mąkę przesiać na stolnicę. 
  8. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. 
  9. Posiekać z zimnym masłem. 
  10. Gdy powstanie kruszonka, zrobić dołeczek, do dołka wybić jajka, wlać miód. 
  11. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
  12. Zrobić wałek, przeciąć na pół. 
  13. ołówkę ciasta włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki -na pewno przyda się do innego deseru.
  14.  Drugą część rozwałkować, nawinąć na wałek i przełożyć do prostokątnej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
  15. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.
  16. Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  17. Usmażyć na dwóch oddzielnych patelniach. 
  18. Jabłka przyprawić cynamonem. 
  19. Gdy owoce zmiękną, wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić. 
  20. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. 
  21. Na dolny placek nałożyć tężejąca masę jabłkową. Rozsmarować. 
  22. Przykryć miodownikiem. Nałożyć masę gruszkową, również rozsmarować i przykryć górnym plackiem.
  23. Wierzch ciasta pokryć czekoladą, rozpuszczoną z mlekiem i masłem w gorącej kąpieli wodnej.
  24. Udekorować ekologicznymi chipsami jabłkowymi.

Przysmak jabłkowy, czyli szarlotka inaczej - przepis Ewy Wachowicz

Przysmak jabłkowy, czyli szarlotka inaczej - przepis Ewy Wachowicz
Przysmak jabłkowy, czyli szarlotka inaczej - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 1½ kg jabłek
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1½ paczki okrągłych biszkoptów
  • bita śmietana z cukrem waniliowym
  1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. 
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż się rozpadną. 
  3. Następnie wsypać cukier i wymieszać, aby się rozpuścił.
  4. Dodać cynamon. 
  5. Zdjąć z ognia. 
  6. Do masy wsypać galaretkę, dodać 3 łyżeczki żelatyny, starannie wymieszać.
  7. Na dnie tortownicy ułożyć 2 warstwy biszkoptów, wyłożyć na nie połowę masy jabłkowej, przykryć warstwą biszkoptów i nałożyć resztę jabłek. 
  8. Wstawić do lodówki, aby stężało.
  9. Podawać z kleksami bitej śmietany.
  10. Jak sami widzicie z sezonowych owoców można “wyczarować" prawdziwe, kulinarne perełki.
  11. Zachęcam was do wykorzystania powyższych przepisów, bo niektóre z nich na pewno sprawią, że włączycie gruszki, jabłka i śliwki do swojej diety.
„Ewa gotuje”: Cebulowa pod ciastem francuskimPolsat