Kapuściane zawijaki
Składniki
na 4 porcje
- 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1 kg) D sól
- 200 g sera feta
- 8 plasterków gotowanej szynki
- 1 mała cebula
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka bulionu w proszku
- 2 łyżki migdałów ze skórką
- 75 g żółtego sera
- gałka muszkatołowa
1. Kapustę włoską oczyść, oddziel 8 największych liści, włóż je do gotującej się wody (resztę kapusty możesz poszatkować, udusić i ułożyć na spodzie naczynia, w którym roladki będą zapiekane). Sparzone liście wyjmij, osusz, zetnij twarde nerwy.
2. Ser feta pokrój na 8 słupków. Na liściach kapusty rozłóż plasterki szynki i kawałki fety. Zroluj i ułóż na spodzie żaroodpornej formy (tzw. szwem do dołu). Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Dolej szklankę zimnej wody oraz mleko. Wsyp bulion w proszku. Mieszając, zagotuj. Zmniejsz płomień, gotuj jeszcze 5 minut, aby sos beszamelowy zgęstniał. W czasie gotowania ciągle go mieszaj.
3. Migdały grubo posiekaj, żółty ser zetrzyj na tarce. Do beszamelu dodaj połowę startego sera. Przypraw solą i gałką muszkatołową. Roladki polej beszamelem. Posyp pozostałym serem i migdałami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 20-25 minut.
Zobacz również: