Kapuśniak
Nie ma to jak talerz dobrej, domowej zupy! Co powiesz na kapuśniak? Króluje on ostatnio na polskich stołach. Polecamy prosty i sprawdzony przepis na smakowity kapuśniak.

Składniki
- pół kg kapusty cukrowej
- 50 g cebuli
- 100 g boczku (najlepiej wędzonego)
- kilka ziemniaków
- 2 l wody
- 2 kostki rosołowe
- liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Kapuśniak- sposób przygotowania
Kapustę obierz z wierzchnich liści, umyj i poszatkuj. Obraną cebulą i boczek pokrój w drobną kosteczkę i wymieszaj wszystkie składniki. Następnie zalej je wrzącą wodą i gotuj, aż kapusta dojdzie do miękkości.
Po zagotowaniu odkryj na ok. 4 minuty, następnie znów gotuj pod przykryciem.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do gotującej się zupę. Gdy zmiękną, dodaj kostkę rosołową, i czosnek roztarty z solą. Podawaj z koperkiem. Smacznego!
***
Zobacz także: