Kapuśniak

Nie ma to jak talerz dobrej, domowej zupy! Co powiesz na kapuśniak? Króluje on ostatnio na polskich stołach. Polecamy prosty i sprawdzony przepis na smakowity kapuśniak.

Smakowity kapuśniak
Smakowity kapuśniak123RF/PICSEL

Składniki

  • pół kg kapusty cukrowej
  • 50 g cebuli
  • 100 g boczku (najlepiej wędzonego)
  • kilka ziemniaków
  • 2 l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

Kapuśniak- sposób przygotowania

Kapustę obierz z wierzchnich liści, umyj i poszatkuj. Obraną cebulą i boczek pokrój w drobną kosteczkę i wymieszaj wszystkie składniki. Następnie zalej je wrzącą wodą i gotuj, aż kapusta dojdzie do miękkości.

Po zagotowaniu odkryj na ok. 4 minuty, następnie znów gotuj pod przykryciem.

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do gotującej się zupę. Gdy zmiękną, dodaj kostkę rosołową, i czosnek roztarty z solą. Podawaj z koperkiem. Smacznego!

***

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Wegański bigos na włoskiejPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?