Kapusta z żurawiną
Surówka idealna do obiadu.
Składniki
- 1 czerwona kapusta (około 1 kg)
- 2 cebule
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 liście laurowe
- łyżeczka jagód jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml czerwonego wina
- 250 ml soku jabłkowego
- 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
- sól
- 200 g galaretki z czerwonych porzeczek
- 100 g świeżych lub mrożonych żurawin
- 200 g obgotowanych kasztanów
- 2 łyżki syropu klonowego
- 5 goździków
Przygotowanie:
Umyj kapustę i wytnij rdzeń. Pokrój ją w cienkie paseczki. Obierz i posiekaj cebule. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć cebule. Podsmażaj je na małym ogniu przez około 5 minut, aż się zeszklą. Dodaj kapustę, liście laurowe, jagody jałowca, ziele angielskie oraz goździki.
Obierz, a potem przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i dodaj do kapusty. Wlej wino i sok jabłkowy, dopraw do smaku octem i solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj nieco ponad godzinę. Na kwadrans przed końcem gotowania dodaj żurawinę i podgotowane kasztany. Wlej galaretkę oraz syrop klonowy. Wszystko jeszcze przez chwilę podduś.
Dopraw kapustę do smaku solą i w razie potrzeby octem winnym.
Zobacz także: