Reklama

Karmelizowane gruszki

Prosty przepis na pyszny deser

Składniki

  • 3 twarde, słodkie gruszki
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 12 dag serka mascarpone
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 4 goździki

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić w wysokim naczyniu na krem, dodając porcjami cukier, sok i serek mascarpone. Krem przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki do schłodzenia. 

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Na dużej patelni rozgrzać masło, ułożyć owoce środkiem do dołu. Gdy zbrązowieją i zmiękną, przewrócić na drugą stronę. Na koniec oprószyć cukrem, skropić wanilią, dorzucić goździki, podlać wodą. Dusić pod przykryciem, przewracając co jakiś czas z jednej strony na drugą. Gruszki obtoczyć dokładnie w karmelu, podawać ze schłodzonym kremem, posypać skórką pomarańczową. 
Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL