Karmelizowany boczek po wietnamsku
Prosty przepis na bardzo smaczne danie.

Składniki
- 4 ząbki czosnku, starte lub przeciśnięte przez praskę
- 4 szalotki drobno posiekane
- 1,5 kg boczku surowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 szklanki wody kokosowej
- Łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Boczek pokrój słupki, umieść w misce i dodaj czosnek, szalotki, pieprz, sos rybny, sól. Dobrze wymieszaj i odstaw na około pół godziny. Zamarynowany boczek wrzuć na rozgrzany olej i obsmaż. Dodaj cukier, sos sojowy i wodę kokosową. Gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Podawaj z ryżem.