Reklama

Karnawałowe pączki

Smakołyk na Nowy Rok.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • kieliszek wódki lub rumu
  • 1 l oleju do smażenia pączków
  • białko
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszamy i ucieramy z łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko, płaską łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn na kilka minut. Następnie łączymy z przesianą mąką, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, rozpuszczone masło, żółtka, wódkę lub rum, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.

Z ciasta formujemy nieduże pączki i układamy na posypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut, by wyrosły. 3. Pączki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor i układamy do osuszenia na papierowym ręczniku. Kiedy ostygną, pokrywamy je lukrem. Przygotowujemy go z białka, które ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zamiast lukrem, pączusie możemy też posypać cukrem pudrem wymieszanym z miąższem z połowy laski wanilii.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy