Karp z orzechami
Wigilijna tradycja to biały obrus, waza pełna czerwonego barszczu, smażony karp. Ania Starmach poleca karpia z orzechami.

Ryba:
2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonka)2 łyżki masła klarowanegosól, pieprz
Sos bakaliowy:
100 g orzechów włoskich50 g migdałów w słupkach2 łyżki miodu50 ml wytrawnego białego wina100 ml śmietanki kremówki3 łyżki świeżego tymianku
Ryba:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Karpia oprósz solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut (w zależności od grubości ryby).
Sos bakaliowy:
Posiekaj tymianek. Na patelni, na której smażyła się ryba, upraż orzechy i migdały, dodaj białe wino i miód, podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj śmietanę i tymianek. Pieczonego karpia podawaj z bakaliowym sosem.
(dla 4 osób)
