Kasza jaglana z jabłkami
Pyszne danie na śniadanie lub kolację.

Składniki
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 l mleka
- 7 łyżek syropu z agawy
- 3 duże jabłka
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 25 g migdałów
- 100 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Przepłucz kaszę ciepłą wodą, pozostaw na sicie. Wlej do garnka mleko i dodaj 5 łyżek syropu z agawy. Dokładnie wymieszaj. Wsyp kaszę do gotującego się mleka, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut. Obierz jabłka, wydrąż nasiona. Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach lub pokrój na nieduże kawałki.
Umyj cytrynę, przekrój na pół. Sokiem z połowy cytryny skrop jabłka, aby nie ściemniały. Przełóż jabłka do rondelka, dodaj 2 łyżki syropu z agawy i duś na małym ogniu około 5 minut, aż jabłka puszczą sok i zaczną się rozpadać.
Migdały posiekaj na niewielkie kawałki i podpraż przez około dwie minuty na suchej patelni. Wyłóż kaszę na talerz. Dodaj uduszone jabłka i uprażone migdały. Polej wszystko jogurtem i oprósz cynamonem.
Zobacz także: