Kasza jaglana z warzywami
Składniki
- 3 łyżki olej
- 1 szklanka kasza jaglana
- 1 mała cukinia
- 1 duża cebula
- sos sojowy
- rozmaryn
- 3 ząbki czosnek
- 2 sztuki kolorowa papryka
- sól, pieprz
3-4 osób
Kaszę sparzyć, osączyć. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski. Umytą cukinię pokroić w ćwierć plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać część oleju. Najpierw podsmażyć samą cebulę. Gdy będzie złota, wsypać kaszę i chwilę smażyć razem. Przełożyć do rondla. Zalać 2 szklankami wody. Posolić i wstawić na 25 min do gorącego piekarnika.
Na pozostałym oleju podsmażyć posiekany czosnek. Dodać cukinię i paprykę. Dusić aż warzywa staną się miękkie, ale jędrne. Doprawić sosem sojowym, rozmarynem, solą i pieprzem. Podawać z kaszą.