Reklama

Kasza jęczmienna z marchewką

Przepis z książki “Pora na lunch". Czas przygotowania: 5 minut + gotowanie 35 minut. Liczba porcji: 2.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 marchewki pokrojone ukośnie w
  • 2-centymetrowe plasterki
  • 2 czerwone cebule pokrojone na ćwiartki
  • 3–4 łodyżki tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego tymianku)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny

Z jakiegoś powodu w domu zawsze brakuje ginu i czekolady, za to marchew i cebula uczepiły się naszych lodówek jak pijawki - zawsze mamy ich mnóstwo. Dzięki temu przepisowi skutecznie zużyjesz zapasy. Możesz też wykorzystać dynię zamiast marchewki, jeśli po czterech tygodniach od zakupu wciąż pełni jedynie funkcję dekoracyjną.

Wieczorem

Rozgrzej piekarnik do 180°C (gazowy ustaw na poziom 4). Przepłucz kaszę pod bieżącą wodą, zanim wrzucisz ją do garnka z dużą ilością zimnej osolonej wody. Dodaj liść laurowy i ząbek czosnku, gotuj na małym ogniu 35 minut.

Reklama

Kiedy kasza się gotuje, ułóż marchew i cebulę na blasze do pieczenia. Dodaj tymianek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Piecz 30 minut.

Odcedź kaszę na sitku i przełóż do pojemnika. Skrop octem i spróbuj, dodaj sól, jeśli uznasz, że to konieczne. Wyjmij marchew i cebulę z piekarnika i wymieszaj z kaszą. Wlej także sok, który powstał w czasie pieczenia. Zostaw na blacie kuchennym na noc, żeby wszystko ostygło.

Rano

Weź pudełko do pracy. Wstaw je do lodówki tuż po przyjściu do biura (jeśli to możliwe). Jeżeli zamierzasz jeść danie w temperaturze pokojowej, wyjmij je z lodówki godzinę wcześniej.

Przepis pochodzi z książki “Pora na lunch", Sophie Missing, Caroline Craig. Wydawnictwo Buchmann. Premiera: 18 kwietnia 2018 r.

Caroline Craig I Sophie Missing w książce "Pora na lunch" postanowiły "ugryźć" lunch ze wszystkich stron. W rozsądny sposób pokazują, jak możesz zaoszczędzić pieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe.

© przepisy i stylizacje jedzenia: Sophie Missing and Caroline Craig

© zdjęcia:  David Loftus

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy