Kasza pęczak z pieczarkami

Zadbaj, aby Twój codzienny jadłospis zawierał wszystkie niezbędne składniki. Wypróbuj prosty przepis na obiad kaszą pęczak i pieczarkami.

Tani, prosty i szybki przepis na zdrowy obiad
Tani, prosty i szybki przepis na zdrowy obiad123RF/PICSEL

Składniki

  • szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 40 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 2 łyżki sosu sojowego łyżka masła
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki pokrój w plasterki i zrumień na oleju. Pod koniec smażenia posól i posyp pieprzem. Przełóż do innego naczynia.

2. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj pęczak, chwilę smaż. Następnie wlej wodę lub bulion. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. W razie potrzeby dolej trochę wody lub rosołu.

3. Do miękkiego pęczaku przełóż pieczarki, dodaj sos sojowy, tymianek oraz łyżeczkę masła. Wymieszaj. Podawaj jako samodzielne danie lub do obiadu.

Zobacz także:

Tarta z grzybamiStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?