Kasza pęczak z pieczarkami
Zadbaj, aby Twój codzienny jadłospis zawierał wszystkie niezbędne składniki. Wypróbuj prosty przepis na obiad kaszą pęczak i pieczarkami.

Składniki
- szklanka kaszy pęczak
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 40 dag pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- 2 łyżki sosu sojowego łyżka masła
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki pokrój w plasterki i zrumień na oleju. Pod koniec smażenia posól i posyp pieprzem. Przełóż do innego naczynia.
2. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj pęczak, chwilę smaż. Następnie wlej wodę lub bulion. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. W razie potrzeby dolej trochę wody lub rosołu.
3. Do miękkiego pęczaku przełóż pieczarki, dodaj sos sojowy, tymianek oraz łyżeczkę masła. Wymieszaj. Podawaj jako samodzielne danie lub do obiadu.
Zobacz także: