Reklama

Kasza pęczak z pieczarkami

Zadbaj, aby Twój codzienny jadłospis zawierał wszystkie niezbędne składniki. Wypróbuj prosty przepis na obiad kaszą pęczak i pieczarkami.

Składniki

  • szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 40 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 2 łyżki sosu sojowego łyżka masła
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki pokrój w plasterki i zrumień na oleju. Pod koniec smażenia posól i posyp pieprzem. Przełóż do innego naczynia. 

2. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj pęczak, chwilę smaż. Następnie wlej wodę lub bulion. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. W razie potrzeby dolej trochę wody lub rosołu. 

3. Do miękkiego pęczaku przełóż pieczarki, dodaj sos sojowy, tymianek oraz łyżeczkę masła. Wymieszaj. Podawaj jako samodzielne danie lub do obiadu.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy